Konrád
8 °C
26 °C

Elkészült az emlékezet fekete doboza

2004.06.19. 22:37
Olyan hordozható kamerát fejlesztettek ki a Microsoft kutatói, ami automatikusan rögzíti a nap történéseit. A SenseCam segíthet a memóriazavarral küzdő betegek életkörülményeinek javításában, de akár a lakáskulcsunkat is megkereshetjük vele.
"Eredetileg egy olyan eszközt akartam készíteni, ami segít megtalálni az elveszet lakáskulcsokat a családomnak" - nyilatkozta Lynsday Williams, a Microsoft cambridge-i laboratóriumának vezető kutatója a BBC-nek. Williams elmondta, hogy az emberek a kamerát használva vizuális naplóba rögzíthetik majd életük eseményeit, ezen kívül az új technikai eszköz komoly segítséget jelenthet a memóriaproblémákkal küzdők számára emlékeik előhívásában és újraélésében.

#alt#

A SenseCam-et azzal a céllal hozták létre, hogy az "emberi test fekete doboza" lehessen. A fény-, mozgás- és infravörös érzékelőkkel ellátott kamera automatikusan fényképet készít, amint valamilyen változást észlel a környezetében. A készülék 128 megabájtos memóriakártyán 2000 felvétel tárolására képes. A SenseCam a rögzített adatokat feldolgozó grafikonok segítségével az események hajszálpontos visszakeresését is lehetővé teszi. A kamera sorozatgyártását egyelőre nem tervezi a Microsoft, nyáron azonban egy kórházban tesztelik az új technológiát.

Fényképes memória

Az eszköz tesztelését betegeken a cambridge-i Addenbrookes kórház kezdeményezte. A kórházban olyan pácienseket kezelnek, akiknek az idős kor vagy valamilyen baleset következtében károsult az agya. Az orvosok gyakran kérték arra betegeiket, hogy naplót vezessenek a napjaikról, ez azonban néhányuknak, különösen a gyerekeknek rendkívüli nehézségeket okozott. A kutató szerint a SenseCam komoly segítséget jelent majd a pácienseknek a számukra rendkívüli erőfeszítést okozó emlékfelidézés folyamatában.

A kamerának az orvosi és magáncélokon kívül több más felhasználási lehetőségét is vizsgálják. A tűzoltók például a kamerát használva pontosabbá tehetik a balestekről készült riportokat, de segítségével akár az is megállapítható, hogy mennyire friss egy étel, mivel érzékelői fehér színűnek mutatják az ételekben található klorofilt.

A SenseCam fejlesztése még nem fejeződött be, a kutatók kisebbé és hatékonyabbá szeretnék tenni a technikai eszközt. A tervek szerint a jövőben egy fejre erősíthető lejátszót is készítenek, és olyan infravörös érzékelőket csatlakoztatnak a kamerához, amilyeneket a Marsjárók is használnak. Így a kamera többet tud majd rögzíteni, mint amennyit a szem lát.