Sára, Márió
2 °C
6 °C

Replikált jövő

2001.02.14. 16:46
Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint hamarosan megvalósul a mifelénk rejtélyes módon Szárnyas fejvadászként ismert sci-fi-klasszikusban felvázolt jövőkép, ahol az áthatolhatatlan szmogtenger még nappal is homoksárga kupolaként telepszik rá fűre, fára, kiskutyára. A film tartogat még néhány ötletet, amelyek libasorban jönnek át a hétköznapi életbe.
Harapható szmog Malajziában
A városi levegő rövid időn belül egy tál sötéten gomolygó piszoárra fog emlékeztetni, csakúgy, mint ahogy azt a Blade Runner c. alapfilmben Ridley Scott megálmodta, állapították meg az ENSZ kutatói a klímaváltozás kapcsán skiccelt tanulmányukban.

A kemikáliákkal bőségesen sűrített égbolton a napsugár halovány foszlányokban jut csak át, amitől a narancssárgán izzó korong felkelte után egész napra kellemes ambient sugárzással teríti be a környék roncsolt génállományú nyugdíjasait, akik "egyszer élünk, sej!" alapon különösebb kétségbeesés nélkül tűrik, hogy szervezetük tovább szívja magába a radioaktív port, mialatt a fogatlan kínai büfés síkos műanyagszékeiről bámulják a szemközti kirakatsor üvege mögött villódzó hirdetéseket.

A késő novemberi Los Angeles az Úr 2019. évében folyamatos esőzésekkel biztosítja, hogy még véletlenül se legyen jó a replikált kutyáját sétáltató dílernek, aki az állat tartósként forgalmazott, de öthetente cserélendő hámrétege rendszeres vásárlásán keresztül bűnhődik, éppúgy, mint bármelyik másik állatbarát. Ha az eső nem is jött be eddig, Malajziában tavaly már ásítás nélkül lehetett harapni az fent ábrázolt szmogot, tehát elképzelhető, hogy a manapság gladiátoros baseballsapkákból élő rendező 1982-es látomásában fogunk élni.

Ami bejött, és ami még nem...

A film egyik hangulatépítő motívuma, hogy a városi népek az éppen nyelvükön lévő szavakból állítják össze mondanivalójukat, ami még véletlenül sem angol, hanem a német-spanyol-japán-francia-magyar és egyéb nyelvek véletlenszerű keverékéből áll össze.

Ez a recept, ha nem is ennyire kiélezve, hanem főként a mindenhol elfogadott angol nyelv mellett, de működni látszik. Az angol dominanciájának eredményeként az angol és a helyi nyelvek keverékéből egyre több hibridnyelv születik, spanyol nyelvterületeken például legutóbb 6000 direktben átvett angol jövevényszót számoltak össze. Az angol mellett rohamléptekkel terjed a kínai is, bár egyelőre túlzás lenne ciánnal kijelenteni, hogy 2019-ig átveszi az univerzális nyelv szerepét.

Repülő automobilok

Szárnyas bűnvadász
A Blade Runnerben a tömeg az utakon és levegőben egyaránt közlekedik, az óriásplakátok gigantikus videokivetítőként és léghajókra szerelve butítják a népeket.

A léghajók feltámasztásával többen is foglalkoznak. A Sky Station például 250 járművel igyekszik a világ négyötödét ellátó internetszolgáltatást létrehozni, egy német vállalat pedig 160 tonnát emelgető teherszállítóként szeretné bevetni a '20-'30-as években használt léghajókat.

Repülő autókat egyelőre csak tesztüzemben látni. Megvalósításukhoz legközelebb Paul Moller, kanadai fejlesztőmérnök áll, aki 40 év munkájával létrehozott egy robotvezérelt prototípust, amely a levegőben 600 km/h végsebességet érhet el, ugyanakkor a földön is használható.

Hétköznapi kütyük

Szintetikus, drága
A filmben üldözött replikánsok, azaz magas fejlettségű mesterséges intelligenciával ellátott androidok az elkövetkező húsz évben a tudomány mai állása szerint nemigen készülnek el.

A műben csak haloványan említett tény, de az alapjául szolgáló könyvből kiderül, hogy a kihalófélben lévő élő állatok megfizethetetlenül drágák, a piacon főként replikák cserélnek gazdát. Erős túlzással a Sony Aibo robotkutyáit ezek előfutárainak nevezhetjük.

Videotelefont mindenkinek
A filmben textúraszerűen vázolt technika apróbb vívmányai közül néhány: valószínűtlen, hogy valaha is készül neoncsővel világító esernyő, több másik találmány azonban már ma is működik vagy készülőben van.

A sarki kínai vegyesboltban egyelőre még nem tartanak nagyteljesítményű elektronmikroszkópot, de a videotelefonálni már lehet (bár még nem az utácról), intelligens, tanítható játékokat is kapni, és a hangfelismerő rendszerek sem számítanak kifejezetten újdonságnak. Ami hiányzik, az a háromdimenziós fénykép és a hozzá illő fotószerkesztő/nyomtató hangvezérelt célhardver.