Dömötör
-1 °C
14 °C

Költözik a Vatikán obszervatóriuma

2008.01.24. 16:28
1 hozzászólás

A vatikáni obszervatórium csillagászainak el kell hagyniuk castelgandolfói történelmi központjukat, mert a Szentszéknek a kiterjedt diplomáciai tevékenység miatt szüksége van a pápai palota minden részére. Csak az a két kupola marad érintetlen, amely múzeumként működik - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az obszervatóriumot 1891-ben alapította XIII. Leó pápa, akit érdekeltek a csillagok és azt is cáfolni akarta, hogy az egyház ellensége a tudomány fejlődésének. A csillagvizsgáló 1935-ig a Vatikánban, a Torre dei Ventiben (Szelek tornya) működött. Ekkorra azonban Róma fényszennyezettsége olyan nagy lett, hogy gátolta a kutatást. XI. Pius pápa a castelgandolfói nyári palotát jelölte ki új székhelyül, ahol felépítették a két kupolát, és berendezték a kornak megfelelő modern csillagászati eszközökkel. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert az obszervatórium, amikor 1969 júliusában VI. Pál pápa onnan figyelte a holdraszállást.

Az új obszervatórium másfél kilométerrel távolabb rendezkedik be egy volt női kolostorban, amelyet restaurálnak és kibővítenek. Ide kerül a több mint húszezer kötetes könyvtár, az értékes meteoritgyűjtemény, valamint a csillagászok lakószobái. José Funes jezsuita szerzetes, az obszervatórium igazgatója szerint az új helyen jobban elférnek, bár szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a pápai palotában dolgozhattak eddig.