Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Pigmenthiányra jó a feketebors

2008.02.21. 17:38
2 hozzászólás
A feketebors hozhat új kezelési módot a bőr fehér foltokkal járó, pigmenthiányos állapotára. A vitiligo néven ismert betegségre a londoni King's College munkatársai ajánlanak új gyógymódot. A pigmenthiányos állapotot, mely minden száz emberből egyet érint, eddig egyebek közt kortikoszteroidokkal kezelték. A kortikoszteroidok gyulladáscsökkentők, kémiai szerkezetük hasonló a mellékvesékben termelődő, a különböző stresszhatások leküzdését segítő hormonokhoz. A pácienseknek kevesebb mint negyede reagál rá jól.


Fényterápiával és UV besugárzással is próbálkoztak már az orvosok, ám a gyógyítás hosszadalmas és gyakori a kiújulás. Az ultraibolya kezelés ráadásul sokszor foltos bőrt eredményez és növeli a bőrrák kockázatát is. A vitiligo ismeretlen eredetű rendellenesség, melyben hiányoznak a bőrből a működő melanociták. Átlagosan húszéves kor körül jelenik meg az arcon, kézfejen, hónalj, a törzsön és a sípcsont feletti bőrön. A pácienseket pszichológiailag általában nagyon megterheli a mindenki számára látható elváltozás.

A feketeborsból (Piper nigrum) kivonható piperinnek és szintetikus származékainak hatását vizsgálták a brit kutatók egerek bőrén. A kísérletekben vagy csak piperint alkalmaztak, vagy kombinálták az ultraibolya besugárzással. Önmagában használva a piperin és két származéka hat hét alatt világos barna árnyalatig növelte az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. A kombinált kezelés során még jobb eredményt értek el, sötétebb lett a bőr és hosszabb ideig tartott a szín.

A kutatók úgy vélik, hogy a piperin stimulálja a bőrben a pigment sejtek, a melanociták termelődését. "Kimutattuk, hogy a piperines helyi kezelés növeli a bőr pigmentációját" - közölte Antony Young kutatásvezető. (mti)