Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Ma nyílik a növények Noé bárkája

2008.02.26. 11:19
33 hozzászólás

A Földön termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik Norvégiában, a sarkkörön túl létrehozott földrengés- és atombiztos ítéletnapi tárolóban. Február 26-án nyit a világvége-biztos növénytár.

Egy negyvenméteres alagúton át lehet eljutni a központi széfig, ahol a külvilágtól légmentesen elzárva, mínusz 18 Celsius-fokra hűtve pihen négy és félmillió minta és az újratelepítésre alkalmas mag. A létesítmény 2008-as nyitása után először a Föld 21 legfontosabb haszonnövényének génállományát helyezik biztonságba, utána jöhet a többi, 2009-től.

 

 

Ahogy azt korábban megírtuk, a széf elsődleges célja, hogy egy esetleges katasztrófa esetén újra lehessen telepíteni a kipusztult haszonnövényeket, de ugyanilyen fontos, hogy megőrizzék a genetikai sokszínűséget. A rizsnek például több mint 120 ezer verziója létezik. Az elmúlt évtizedben, átlagosan évente egy növényfajt lehetett volna megmenteni a bunker tartalékaiból, amik vagy természeti katasztrófa (tájfun a Fülöp-szigeteken), vagy emberi tevékenység (az iraki háború) hatására pusztultak ki.

Február 26-án a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker megnyitóján beszéded mond Jens Stoltenberg, Norvégia miniszterelnöke. A norvég mezőgazdasági minisztérium honlapján 14 órától élőben sugározzák az eseményt.