Judit
2 °C
7 °C

Ókori postai pecsétnyomókat találtak

2008.03.03. 15:58
0 hozzászólás

Az ókori postaszolgáltatásról szolgáltattak új adatokat Jeruzsálem óvárosától Keletre fekvő völgyben végzett ásatások, ahol az i. e. 7. évszázadból származó cseréptöredékek kerültek a felszínre. Az i. e. 9. században a leveleket és javakat a feladó nevének feltüntetése nélkül továbbították. Egy évszázaddal később, az i.e. 8. században a hivatalnokok és kereskedők már feltüntették nevüket pecsétjeiken - olvasható az Archaeologica című angol nyelvű honlap hírei között. Az ásatások során az izraeli régészek összesen öt olyan agyagpecsétre bukkantak, amelyeket kifejezetten az ókori postaszolgáltatásban alkalmaztak: mindegyikükön héber nevek és az i.e. 8. századi dátumok vannak feltüntetve.

Az egyik épségben fennmaradt pecsét tanúsága szerint tulajdonosa bizonyos Refaihu ben Szalem volt, aki ebben a korban Dávid király városában élt. Rohny Reich, a Haifai Egyetem professzora szerint a pecsét közhivatalnoké volt. Ismertetése szerint a mostani leletek különböznek azoktól a pecsétektől, amelyeket nagy számban találtak a térségben két évvel ezelőtt. "A korábbi leletből származó pecsétek mindegyiken csupán valamilyen rajz látható: egy csónak, vagy valamilyen állat - hal, gyík, esetleg madár. Ezek korábban - a 9. század végén - a 8 század elején készültek. A mostani leletek azonban arra engednek következtetni, hogy a 8. században megváltozott a postai gyakorlat, s a hivatalnokok az általuk használt pecséteken feltüntették saját nevüket is" emelte ki Rohny Reich professzor.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?