A gyomortágulás gátlásával fogyasztanának
A gyomor tágulási képességének gyógyszeres gátlása lehet a fogyasztás új módszere brit kutatók szerint. A University College London (UCL) munkatársai két olyan proteint (P2Y1, P2Y2) azonosítottak, amelyek közrejátszanak a gyomor kitágulásában, ha az ember nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt. Elméletben ezt a két proteint kellene gyógyszerrel blokkolni, és akkor a túlsúlyos ember nemcsak nem tudna, de nem is kívánna nagy mennyiséget enni. A gyomor nyugalmi állapotban nagyjából 75 milliliter űrtartalmú, ám ha izomfalai kitágulnak, két vagy több literessé is képes növekedni.
A tágulást a gyomorfalban lévő idegek irányítják úgy, hogy a két kérdéses proteint stimuláló molekulákat bocsátanak ki, amelyek szintén az izomsejtekben foglalnak helyet a gyomorfalban. Jelenleg drága és kockázatos sebészi módszerekkel érik el, hogy a túlsúlyos páciensek ne bírjanak sokat enni, bár a szakemberek azt mondják, hogy a lehető legjobb módszer az életmódváltoztatás. A kutatásról a Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics szakfolyóiratban jelent meg beszámoló. (forrás: MTI)