Szilárda
-4 °C
3 °C

Tutankhamon szakácskönyve

2008.03.06. 10:30
1 hozzászólás

Tutankhamon szakácskönyve látott napvilágot Nagy-Britanniában, amelynek szerzője az ókori egyiptomiak gasztronómiai örömeivel szeretné megismertetni a ma emberét. A kiadvány első része a Megfőzni a múltat (Cooking the Past) című sorozatnak, amely történelmi adatok alapján rekonstruálja a régmúlt korok konyhaművészetét. Tutankhamon szakácskönyvének szerzője a Dorchesteri múzeum kurátora, Jackie Ridley, aki a kiadványban az ókori Egyiptom és a konyhaművészet iránti szenvedélyét élte ki, hogy újrateremtse azokat az ételeket, amelyeket háromezer évvel ezelőtt fogyasztott a Nílus-menti ország népe - olvasható a BBC News hírei között.

Tutankhamon korából nem maradtak fenn receptek, de a falképeknek köszönhetően tudható, hogy mit ettek az ókorban az egyiptomiak, és milyen alapanyagokból készítették étkeiket. Az állandó menü kenyérből, zöldségekből, szárnyasból, valamint sörből állt. A tehetősebbek megengedhették maguknak a sertés-, és birkahúst, sör helyett pedig bort iszogattak. Tutankhamon étrendjét az ifjú uralkodó által elejtett vad húsa is színesítette. Ridley szerint az ókori Egyiptomban igen leterjedt volt a gránátalma, ami különleges ízt adott az ételnek.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!