Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kutató diákok versengenek Gödöllőn

2008.03.07. 15:19
4 hozzászólás
Felvételi pluszpontokat is kapnak azok a kutató diákok, akik a pénteken és szombaton Gödöllőn zajló Középiskolai Tudományos Diákkörök VIII. Országos Konferenciáján a legjobb eredményeket érik el. Magyarországon, Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban mintegy ötezer középiskolás vesz részt tudományos kutatásokban.


A hét regionális zsűri Budapesten, Gyulán, Salgótarjánban, Sopronban, Kolozsváron, Szabadkán és az idén először Dunaszerdahelyen hatszáz fölötti előadásból választotta ki azt a több mint százat, amelyek szerzői az országos döntőben is bemutathatják munkájukat - mondta az MTI-nek Fazekas László, a rendezvény vezető koordinátora. A tizennégy szekcióban változatos témákról tartanak beszámolót a diákok a rakéta-üzemanyagoktól a porábrákig, a melegvízhálózatban élő baktériumoktól a gumicsizmás diplomatákig, debreceni bábákról és az egyetemi diploma neméről, vagy éppen robottechnikáról és a vajdasági tanyaszínházakról.

A versenyben a kutatásokról elhangzó előadásokat középiskolai és egyetemi oktatók, neves szakemberek értékelik. A nagydíjasok ötven, az első helyezést elérő diákok harminc többlet felvételi pontot kapnak. A legjobbak részt vesznek majd egy válogatón is, ahol egy diákot választanak ki, aki részt vehet a 2008-as Nobel-díj átadási ünnepségén.

A díjazott ifjú kutatók meghívást kapnak a már hagyománnyá vált nyári káptalanfürdői kutatótáborba és publikációs lehetőséghez jutnak. A szervezők azonban a díjaknál fontosabbnak tartják, hogy a résztvevők a magyar tudományos élet kiválóságaival együtt dolgozva életre szóló élményt szereznek a tudomány világában, megtanulják a kitartó, kreatív munkát. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!