Jolán
2 °C
4 °C

Műtéttel enyhíthető a súlyos gyomorégés

2008.03.10. 12:26
3 hozzászólás

A gyomorsavtúltengéstől szenvedő pácienseknek jelenthet hosszú távú enyhülést és nyújthatja tüneteik megszűnését a műtéti megoldás - számoltak be amerikai kutatók követéses vizsgálatukról. Ha a gyomor és a nyelőcső közti záróizom nem zár rendesen, kialakul az úgynevezett reflux, amikor a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcsőbe. Ez igen erős, égő mellkasi fájdalommal járhat. Rövid távon a páciensek 85-95 százalékánál kiváló eredményeket hoztak a refluxműtétek. Az utóbbi időben azonban két hosszabb távú vizsgálat arra utalt, hogy idővel eltűnnek ezek az előnyök.

Nagyon kevés hosszú távú tanulmány vizsgálta a refluxműtétek hatásosságát, jegyzi meg Brant K. Oelschlager az American Journal of Gastroenterology szaklapban. Oelschlager csoportja 1993 szeptembere és 1999 szeptembere között 441 refluxos pácienst műtött meg a Washingtoni Egyetemen Seattle-ben. 2004-ben a műtéten átesettek 65 százalékával, 288 emberrel tudták felvenni a kapcsolatot a kutatók. A műtét óta eltelt átlagos időtartam 69 hónap volt. A gyomorégés, amely a műtét előtt lényegében mindenkinél meglévő tünet volt, a páciensek 90 százalékánál jelentősen enyhült a műtét után, 67 százalékuknál pedig megszűnt. A második leggyakoribb tünet, a savvisszaszivárgás 92 százalékuknál javult és 70 százalékuknál megoldódott. A nyelési zavar szintén javult, vagy megszűnt a páciensek többségénél. A köhögés és a rekedtség a páciensek 69 százalékánál javult, ám legtöbbjüknél nem oldódott meg.

Hosszú távú javulást nagyobb arányban tapasztaltak a fiatalabb férfiaknál, akiknél a kezdetekben nem jelentkezett nyelési rendellenesség. Néhány mellékhatását is megfigyelték a műtétnek. A páciensek két százalékánál korábban nem létező nyelési rendellenesség jelentkezett, a páciensek 11 százaléka pedig új, vagy a korábbinál erősebb hasmenést tapasztalt. Sőt, a műtöttek jelentékeny hányada, 41 százaléka továbbra is savlekötő gyógyszert szedett, 3 százalékuknál pedig újabb műtétre is szükség volt. Mindazonáltal a refluxműtétet a súlyos savtúltengés eszköztárában kiváló választási lehetőségnek kell tekinteni - összegezték a kutatók. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében a műtéteket erre kialakított központokban, tapasztalt sebész és gasztroenterológus szakembergárdával kell elvégezni, egészítették ki a tanulmány megállapításait a philadelphiai Temple Egyetem kutatói.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?