Szilárda
-4 °C
3 °C

Orosz kérésre leváltotta első űrhajósát Dél-Korea

2008.03.10. 12:00
6 hozzászólás

A korábbi jelölt helyett nő lesz Dél-Korea első űrhajósa, aki egy orosz űrhajó fedélzetén áprilisban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik. A tudományos minisztérium sajtóértekezletén hétfőn Szöulban közölte: Ji Szo Jeon lép majd az eredetileg kijelölt Ko Szan helyére. Dél-Korea tavaly szeptemberben Ko Szant nevezte meg első számú jelöltjének, de az orosz űrhajózási hivatal a múlt hónapban kérte a jelölt személyének megváltoztatását, mert Ko Szan megsértette az orosz kiképzőközpont szabályzatát.

Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint az űrhajós engedély nélkül, egy orosz kollégája segítségével kölcsönzött ki egy könyvet a könyvtárból, amelyet tavaly szeptemberben hazaküldött. A férfi később visszaadta a könyvet, és a történteket azzal magyarázta, hogy egyéb holmijával együtt véletlenül került a hazaküldendő csomagjába a könyv. Az orosz hivatal hangsúlyozta, hogy a kis fegyelemsértésnek és engedetlenségnek is súlyos következményei lehetnek.

A 29 éves Ji Szo Jeon, aki eddig a tartalék szerepét töltötte be, és szintén az orosz űrközpontban készült a küldetésre, tíz napot tölt majd az ISS fedélzetén öt kozmonauta, köztük egy amerikai nő társaságában. A váltás technikai szempontból nem okoz gondot, mivel mindkét űrhajós ugyanabban a kiképzésben részesült. Ko Szan továbbra is részt vesz a felkészülésben, majd a földi irányító központban segít Ji Szo Jeon űrállomáson végzett munkájának koordinálásában.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!