Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Riasztó klímaváltozás Nyugat-Amerikában

2008.03.10. 10:30
1 hozzászólás

Az emberi tevékenység, mint az autózás és a légkondicionáló berendezések működtetése felelősek az olyan légköri változások hatvan százalékáért, amelyek hozzájárulnak a vízkészletek fogyásához Amerika száraz nyugati vidékein - állapította meg egy tanulmány. Ezek a változások minden valószínűség szerint gyorsulni fognak - írta a Science tudományos szaklapban közzétett publikáció, amely előrevetíti a vízellátás válságát az Egyesült Államok nyugati részén. A Kaliforniai Egyetem Oceanográfiai Scripps Intézetének kutatói tanulmányozták az Egyesült Államok nyugati részén 1950 és 1999 között végbement klímaváltozásokat és megállapították, hogy a téli csapadék egyre nagyobb mértékben eső, mint hó, a hó gyorsabban elolvad, a nyári hónapokban apadnak a folyók és az általános felmelegedés elkeserítő szárazsághoz vezet nyáron.

A kutatók statisztikai adatok segítségével hasonlították össze az időszakonként természetes körülmények között bekövetkező klímaváltozásokat és azokat a klímaváltozásokat, amelyeket melegházak, járművek, erőművek és egyéb létesítmények széndioxid és más üvegházhatást okozó gázok kibocsátása idéz elő. Úgy találták, hogy 1950 és 1999 között a legtöbb változást a folyók vízszintjében, a hőmérsékletben és a hó olvadásban emberi tevékenység idézte elő. Az általuk megfigyelt folyamatok jelentősen eltértek a száraz és nedves időszakok időnkénti váltakozásai által előidézett trendektől. A kutatást vezető Tim Barnett rámutatott: a kép meglehetősen sötét, itt az idő tehát, hogy egy asztalhoz üljenek le és egyetértéssel hozzanak döntéseket például a víztárolás fokozásáról és a fejlődés lassításáról a délnyugati sivatagban. Szerinte a helyzet egyre bonyolultabb és nagyon jó lenne megálljt kiáltani, különben aligha lehet elképzelni a vízkészletek növelését.

(MTI)