Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fideszes parlamenti képviselő az MTA elnökjelöltjei között

2008.03.11. 11:16
3 hozzászólás

Pálinkás József tanszékvezető egyetemi tanár, a Fidesz parlamenti képviselője, Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, valamint Somlyódy László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a jelöltek az MTA elnöki posztjára - tájékoztatta a jelölőbizottság hétfői ülése után Szántay Csaba akadémikus, a testület elnöke az MTI-t.

Ötven százalékot kell szerezni

Korábban öt jelölt szerepelt, ám a hétfői ülésen a bizottság számukat háromra korlátozta. Szántay Csaba közlése szerint a társadalomtudományi alelnök posztjára Maróth Miklóst, az ELTE prodékánját, egyetemi tanárát, valamint Török Ádámot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanárát jelölték. Az élettudományi alelnöki posztra Dudits Dénes, az MTA Szegedi Biológiai Központ igazgatója és Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora a jelölt, természettudományi alelnöknek az e posztot jelenleg betöltő Kroó Norbertet ajánlották.

"Ezek javaslatok, a bizottság csupán jelöl, és nem választ. Szavazni a közgyűlés hivatott, amelynek arra is van joga, hogy a bizottságtól függetlenül is jelöljön. Ez egy előzetes válogatás, ebből kerül ki az akadémia jövendő vezetősége, amelyet a májusi közgyűlés szavaz meg. A szavazás egy- vagy kétfordulós lesz. Előfordulhat, hogy a három jelölt közül valaki már az első fordulóban megszerzi az 50 százalék plusz egy szavazatot. Amennyiben nem, következik a második forduló, amelyben a két legtöbb szavazatot szerzett személy közül választanak. Itt már nagyon kevés a valószínűsége, hogy valaki ne kapja meg az 50 százalékot és egy szavazatot. Elméletileg lehetséges, de az MTA történetében ilyen még nem fordult elő" - mondta Szántay Csaba. Március 14-ig kell értesíteni a választásra jogosultakat a jelölésekről.

Az MTA honlapján szereplő ismertetés szerint az akadémiai tisztségviselők választását jelölőbizottság készíti elő. A testületnek 22 tagja van; minden tudományos osztály egy-egy tagot választ és a doktorok közgyűlési képviselőinek a tudományos osztályok szerinti csoportjai szintén egy-egy tagot választanak. A bizottság a tagok közül maga választja meg elnökét, a jelenlegit Szántay Csaba akadémikus vezeti. A jelöléseknél a különböző tudományterületek arányos képviseletének elve érvényesül. A tisztségviselőkre vonatkozó javaslatot úgy kell kialakítani, hogy a jelöltek, illetve jelöltcsoportok mindhárom tudományterületet képviseljék. A jelölőbizottság a tisztségviselőket és a tagokat megválasztó közgyűlés előtt hat héttel körlevélben közli javaslatait a közgyűlés tagjaival. A közgyűlés tagjai a körlevélben foglaltakkal kapcsolatban a kézhezvételtől számított két héten belül írásban, legalább húsz közgyűlési tag aláírásával közölhetik észrevételeiket a jelölőbizottsággal. Az egyes tisztségek betöltésére többes jelölést lehet alkalmazni. Ha a közgyűlés a jelölőbizottság javaslatával nem ért egyet, felhívhatja a jelölőbizottságot új javaslat megtételére, határidő megjelölésével.

További jelölések

A bizottság február 18-i ülésén a testület Pléh Csabát, az MTA jelenlegi főtitkárhelyettesét, valamint Pálinkás Gábort, az MTA Kémiai Kutatóközpontja főigazgatóját jelölte a főtitkári posztra. A főtitkári poszt jelöltjeiről ki kellett kérni az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa (AKT) véleményét is. A hétfői ülésen a főtitkári poszt jelöltjeinek száma Németh Tamással, a MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének igazgatójával háromra bővült: utóbbi személyéről szintén ki kell kérni az AKT véleményét, s ha az AKT jóváhagyja személyét, a főtitkári posztra is hármas jelölés lesz. A főtitkár-helyettesi posztra Csépe Valéria, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatáras a jelölt. Ami a választott elnökségi tagokat illeti, a társadalomtudományok képviseletében Marosi Ernő, az MTA alelnöke és Bálint Csanád, az MTA Régészeti Intézetének főigazgatója a jelölt. Az élettudományok képviseletében Hámori Józsefet, az MTA jelenlegi alelnökét, a természettudományokéban pedig Lovász László egyetemi tanárt és Pantó Györgyöt, az MTA Geokémiai Kutatóintézetének kutatóprofesszorát jelölték.

(forrás: MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!