Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Megint a magyar tésztahíd a világon a legjobb

2008.03.11. 13:06
5 hozzászólás

Ismét a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának tésztahídépítői lettek a legjobbak a világ legrangosabbnak számító tésztaversenyén, a kanadai Okanagan University Collage-on megrendezett Spagettihíd Építő Világbajnokságon. Botka Balázs és Kurucz Sándor mechatronikai mérnökszakos hallgatók mindössze 995 gramm tömegű és 1 méter fesztávolságú hídja a világcsúcsot csaknem 100 kilogrammal megjavítva, 352,6 kg terhelés alatt tört össze.

A dobogó második fokára szintén magyarok, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói állhattak, a harmadik helyet pedig Márkos Szilárd a BMF-BGK gépészmérnök hallgatója 310,7 kilogrammos terheléssel szerezte meg. Az elmúlt öt évben a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki karának hallgatói sikert sikerre halmoztak a kanadai világmegmérettetésen - mondta el Horváth Sándor, a Bánki kar dékánhelyettese a távirati irodának. A Vancouvertől pár száz kilométerre fekvő egyetemen múlt pénteken 25. alkalommal rendeztek ilyen világversenyt. A diákok több száz óra munkával készítik el ezeket a hidakat, amelyek mintegy 1200 alkatrészből állnak. Fotózzák, filmezik az alkotásokat, tesztelik a gyenge pontokat, hogy a lehető legnagyobb terhelést sikerüljön elérni - magyarázta a dékánhelyettes.

A BMF Bánki Kara május 30-án rendezi meg a RECCS 2008 IV. Kárpát Medencei Tésztahídépítő Bajnokságot, amelyre a hazai és határon túli mérnökhallgatók jelentkezését várják. Mivel Magyarországon és az egész Kárpát-medencében nagyon népszerűek ezek a versenyek, azt tervezik, hogy később Európa-bajnokságot, sőt majd világbajnokságot is rendeznek tésztahídépítésből - mondta Horváth Sándor. (forrás: MTI)