István, Vajk
17 °C
34 °C

A cerkófmajmok nyelve bonyolultabb, mint hittük

2008.03.13. 14:22
1 hozzászólás
“Hak pió!" - ha egy cerkóf így kiált, azzal azt közli társaival, hogy veszélyes sas közeleg. Ha viszont azt mondja: "Pió hak!", akkor a társai szépen lassan elindulnak felé.

Klaus Zuberbühler, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója és csapata a fehérorrú cerkóf kommunikációját vették górcső alá, és eredményeik szerint, amelyeket a Current Biology című szaklapban publikáltak, a majmok az egyes hangokat kombinálják, és így azok különböző jelentést kapnak - ahogyan az emberi nyelvben is megfigyelhető. Véleményük szerint ez megkérdőjelezi a jelenleg elfogadott elméleteket, amelyek szerint az ember az egyedüli főemlős, amelyik több hang sorba rakásával ad át információt.  

A "Pió hak!" kiáltás különböző felvételeit játszották le a cerkófoknak, hogy teszteljék a reakciójukat. Kiderült, hogy az állatok csak akkor indultak el a hang irányába, ha saját csapatuk egy tagja adta azt ki. Tehát a pió és hak hangok kombinációi legalább három különböző információt hordoznak, következtették a kutatók: az állat személyazonosságát, a megfigyelt jelenséget valamint az állat szándékát, hogy mozgásba lendüljön. Ez ellentmond azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a Homo sapiens csak akkor kezdett el szótagokat egymásba fűzni, amikor már túl sok volt az egy szótagú hang. Zuberbühler szerint a cerkófok példája azt bizonyítja, hogy a rendelkezésre álló hangok korlátozott száma is beindíthatta az összetett nyelvhasználatot.
(MTI)