Ödön
1 °C
11 °C

A cerkófmajmok nyelve bonyolultabb, mint hittük

2008.03.13. 14:22
1 hozzászólás
“Hak pió!" - ha egy cerkóf így kiált, azzal azt közli társaival, hogy veszélyes sas közeleg. Ha viszont azt mondja: "Pió hak!", akkor a társai szépen lassan elindulnak felé.

Klaus Zuberbühler, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója és csapata a fehérorrú cerkóf kommunikációját vették górcső alá, és eredményeik szerint, amelyeket a Current Biology című szaklapban publikáltak, a majmok az egyes hangokat kombinálják, és így azok különböző jelentést kapnak - ahogyan az emberi nyelvben is megfigyelhető. Véleményük szerint ez megkérdőjelezi a jelenleg elfogadott elméleteket, amelyek szerint az ember az egyedüli főemlős, amelyik több hang sorba rakásával ad át információt.  

A "Pió hak!" kiáltás különböző felvételeit játszották le a cerkófoknak, hogy teszteljék a reakciójukat. Kiderült, hogy az állatok csak akkor indultak el a hang irányába, ha saját csapatuk egy tagja adta azt ki. Tehát a pió és hak hangok kombinációi legalább három különböző információt hordoznak, következtették a kutatók: az állat személyazonosságát, a megfigyelt jelenséget valamint az állat szándékát, hogy mozgásba lendüljön. Ez ellentmond azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a Homo sapiens csak akkor kezdett el szótagokat egymásba fűzni, amikor már túl sok volt az egy szótagú hang. Zuberbühler szerint a cerkófok példája azt bizonyítja, hogy a rendelkezésre álló hangok korlátozott száma is beindíthatta az összetett nyelvhasználatot.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?