Szilvia
5 °C
16 °C

A hormonkezelés és az alkohol növeli a mellrák kockázatát

2008.03.13. 14:31
0 hozzászólás
Napi egy pohárka alkohol mellett is nő a mellrák kialakulásának kockázata a menopauza miatt hormonkezelésben részesülő nőknél – figyelmeztettek dán kutatók egy nemzetközi orvosi szaklapban közzétett friss tanulmányban.

Egy sor korábbi kutatás arra vezetett, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának veszélyét, mivel az alkohol hatással van a nők ösztrogénszintjére és egyéb hormonokra is. Ilymódon a menopauza utáni hormonpótló terápia (HRT) idején fokozott veszélynek van kitéve a szervezet.

A Dán Országos Közegészségügyi Intézet kutatói ötezer dán nő életét követték nyomon, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok a hormonkezelés alatt állók, akik napi egy-két pohárkával hajtottak le, háromszor akkora valószínűséggel lettek rákosak, mint az absztinensek, aki hormont sem kaptak. A két pohárnál többet ivók már ötszörösére növelték a mellrák kialakulásának esélyét szervezetükben. A hormonkezelés alatt nem állók kontrollcsoportjában az alkoholfogyasztási szokások és a mellrák kialakulása között nem találtak összefüggést.

A márciusban megjelent tanulmány két évtized orvosi adatainak elemzése nyomán készült el. A vizsgálat kezdetén a kutatók felmérték a kísérletben résztvevő 5035 menopauza utáni nő ivási szokásait és hormonbevitelét. A következő húsz évben 267 nőnél alakult ki mellrák.

Összességében a rendszeres alkoholfogyasztás nem emelte érezhetően a betegség kockázatát, ám amikor a hormonkezelésre koncentráltak, kiderült, hogy az ivás csak azoknál a nőknél emelte a kockázatot, akik HRT-kezelést kaptak.

Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy az alkoholt fogyasztó ösztrogént szedő nőknél háromszor nagyobb ösztrogénszint figyelhető meg, mint azoknál, aki nem ittak. Ez megmagyarázhatja Nielsenék kísérletének eredményét is.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?