Jolán
2 °C
4 °C

Terry Pratchett egymilliójával az Alzheimer ellen

2008.03.13. 15:32
0 hozzászólás
Egymillió dollárt (170 millió forint) adományozott az Alzheimer-kór kutatására Terry Pratchett brit író, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy több mint két éve maga is ebben a betegségben szenved.
 
A Korongvilág fantasy sorozat 59 éves szerzője csütörtökön egy Alzheimer-konferencián szólalt fel Bristolban, ahol a riasztó statisztikára hivatkozva megemlítette, hogy egy generáció alatt várhatóan megkettőződik a szellemi leépüléséhez vezető betegségben szenvedők száma.

A kór kutatására költött támogatások alig érik el a rákkutatásra fordított összegek három százalékát - hívta fel a figyelmet Pratchett. Szükségünk van önökre, és önöknek szüksége van pénzre. Adok önöknek egymillió dollárt. Költsék el bölcsen! - fordult az Alzheimer-Kutató Alapítvány által szervezet konferencia résztvevőihez.

Az igazság az, hogy össze kell kaparnunk minden garast, és három kutatóprogramból kettőről le kell tennünk – vázolta fel a helyzetet Rebecca Wood, az alapítvány vezetője. A tízmilliószám fogyó könyvek írója elmesélte, hogy miután tavaly decemberben bejelentette, hogy a kór egyik ritka fajtája támadta meg, pár óra alatt 60 ezer e-mailt kapott.

Nagy-Britanniában mintegy 700 ezer Alzheimer-kórost tartanak nyilván. Magyarországon 160 ezer ember él ezzel a gyógyíthatatlan betegséggel, amelyet a szellemi leépülés egyik fajtájaként határoznak meg.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?