Ilona
17 °C
32 °C

Terry Pratchett egymilliójával az Alzheimer ellen

2008.03.13. 15:32
0 hozzászólás
Egymillió dollárt (170 millió forint) adományozott az Alzheimer-kór kutatására Terry Pratchett brit író, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy több mint két éve maga is ebben a betegségben szenved.
 
A Korongvilág fantasy sorozat 59 éves szerzője csütörtökön egy Alzheimer-konferencián szólalt fel Bristolban, ahol a riasztó statisztikára hivatkozva megemlítette, hogy egy generáció alatt várhatóan megkettőződik a szellemi leépüléséhez vezető betegségben szenvedők száma.

A kór kutatására költött támogatások alig érik el a rákkutatásra fordított összegek három százalékát - hívta fel a figyelmet Pratchett. Szükségünk van önökre, és önöknek szüksége van pénzre. Adok önöknek egymillió dollárt. Költsék el bölcsen! - fordult az Alzheimer-Kutató Alapítvány által szervezet konferencia résztvevőihez.

Az igazság az, hogy össze kell kaparnunk minden garast, és három kutatóprogramból kettőről le kell tennünk – vázolta fel a helyzetet Rebecca Wood, az alapítvány vezetője. A tízmilliószám fogyó könyvek írója elmesélte, hogy miután tavaly decemberben bejelentette, hogy a kór egyik ritka fajtája támadta meg, pár óra alatt 60 ezer e-mailt kapott.

Nagy-Britanniában mintegy 700 ezer Alzheimer-kórost tartanak nyilván. Magyarországon 160 ezer ember él ezzel a gyógyíthatatlan betegséggel, amelyet a szellemi leépülés egyik fajtájaként határoznak meg.
(MTI)