Olivér
4 °C
8 °C

Megkerült az ellopott gyapjas orrszarvú

2008.03.17. 07:14
0 hozzászólás
Megkerült annak a gyapjas orrszarvúnak csontváza, amelyet ősszel loptak el a jakutföldi Cserszkij településről. A csaknem teljes csontvázat a lopás helyétől néhány kilométerre találták meg. A nem egészen világos híradásokból úgy tűnik, az illetékeseket az egyik tolvaj vezette nyomra.

A jégkorszakból származó lelet egyedülálló: szinte az egész tetem egyben került a felszínre, megvan a feje, teste, a farka, de csak két lába. A gyapjas orrszarvút júniusban találták, és szeptemberben Cserszkijbe, a legközelebbi településre vitték, ahol egy vállalkozó raktárában helyezték el, de még aznap éjszaka eltűnt. Akkor a rendőrség úgy sejtette, azért lopták el, mert vevő jelentkezett rá.
   
Már 1990-ben is eltűnt a jakutföldi mamutmúzeumból egy ilyen őslény csontváza. Akkor szerencsére egy gazdag vállalkozó vette meg a leletet a tolvajoktól, és visszaadta a múzeumnak.
   
A gyapjas orrszarvú a jégkorszakban élt. Méreteit és erejét tekintve a mamuthoz hasonlítható, súlya három tonna körül volt. Mind a hímek, mind a nőstények homlok- és orrcsontjának megvastagodott részén hatalmas szarvak ültek, amelyek közül az elülső átmérője elérhette a 25 centimétert, s akár 1,3 méter hosszú és 15 kilogramm körüli súlyú is lehetett.
   
Jakutföld, ahol a talaj helyenként időtlen idők óta fagyott állapotban van, a mamutok, gyapjas orrszarvúak és a pleisztocén kor más élőlényeinek gazdag lelőhelye, s nem csupán csontokat és csontvázakat találnak a kutatók, hanem itt került elő abból a korból a legtöbb olyan ismert lelet, amelyen a lágy részek is megmaradtak. Őslénycsontokat olyan gyakran találnak, hogy nem is mind kerül múzeumba, egész kis iparművészeti ágazat foglalkozik feldolgozásukkal. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?