Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Megkerült az ellopott gyapjas orrszarvú

2008.03.17. 07:14
0 hozzászólás
Megkerült annak a gyapjas orrszarvúnak csontváza, amelyet ősszel loptak el a jakutföldi Cserszkij településről. A csaknem teljes csontvázat a lopás helyétől néhány kilométerre találták meg. A nem egészen világos híradásokból úgy tűnik, az illetékeseket az egyik tolvaj vezette nyomra.

A jégkorszakból származó lelet egyedülálló: szinte az egész tetem egyben került a felszínre, megvan a feje, teste, a farka, de csak két lába. A gyapjas orrszarvút júniusban találták, és szeptemberben Cserszkijbe, a legközelebbi településre vitték, ahol egy vállalkozó raktárában helyezték el, de még aznap éjszaka eltűnt. Akkor a rendőrség úgy sejtette, azért lopták el, mert vevő jelentkezett rá.
   
Már 1990-ben is eltűnt a jakutföldi mamutmúzeumból egy ilyen őslény csontváza. Akkor szerencsére egy gazdag vállalkozó vette meg a leletet a tolvajoktól, és visszaadta a múzeumnak.
   
A gyapjas orrszarvú a jégkorszakban élt. Méreteit és erejét tekintve a mamuthoz hasonlítható, súlya három tonna körül volt. Mind a hímek, mind a nőstények homlok- és orrcsontjának megvastagodott részén hatalmas szarvak ültek, amelyek közül az elülső átmérője elérhette a 25 centimétert, s akár 1,3 méter hosszú és 15 kilogramm körüli súlyú is lehetett.
   
Jakutföld, ahol a talaj helyenként időtlen idők óta fagyott állapotban van, a mamutok, gyapjas orrszarvúak és a pleisztocén kor más élőlényeinek gazdag lelőhelye, s nem csupán csontokat és csontvázakat találnak a kutatók, hanem itt került elő abból a korból a legtöbb olyan ismert lelet, amelyen a lágy részek is megmaradtak. Őslénycsontokat olyan gyakran találnak, hogy nem is mind kerül múzeumba, egész kis iparművészeti ágazat foglalkozik feldolgozásukkal. (MTI)