Friderika
12 °C
29 °C

Díjat kapott a virtuális víz feltalálója

2008.03.20. 09:25
73 hozzászólás

A virtuális víz elméletének kidolgozásáért John Anthony Allan kapja a stockholmi központú Nemzetközi Vízügyi Intézet kitüntetését. A londoni King,s College kutatója fejlesztette ki azt a módszert, amellyel megállapítható, hogy mennyi vízbe kerül a különböző élelmiszerek és egyéb termékek gyártása és forgalmazása.

A brit tudós kimutatta például, hogy egy csésze gőzölgő kávéban 170 liter virtuális víz van, azaz ennyi használódik el az alapanyag előállítása, feldolgozása, csomagolása, szállítása és végül a fekete elkészítése során; vagy hogy egy átlagos amerikai pedig naponta hatezer liter virtuális vizet fogyaszt, egy kilogramm marhahús pedig 15 ezer liter vízbe kerül.

A Stockholmi Vízügyi Díj nyerteséről döntő bizottság indoklása szerint Allan úttörő munkája nagyban segítette a vízzel kapcsolatos problémák megértését. Eredményei a világkereskedelemtől egészen a tudomány világáig széles körben alakították az emberek gondolkodását.

A 150 ezer dolláros (24 millió forint) díjat minden évben az ENSZ Víz Világnapja és a stockholmi Víz Hete nemzetközi vízügyi fórum alkalmából ítélik oda. Az elismerést XVI. Károly svéd király adja át.

(MTI)