Arnold, Levente
17 °C
28 °C

Frissebb vérrel kisebb a műtéti kockázat

2008.03.20. 17:02
1 hozzászólás

Akik műtét közben régi vért kapnak, 30 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele a műtétbe, mint azok, akik a transzfúzióban friss vérhez jutnak - közölték amerikai kutatók. A komplikációk szempontjából a két hétnél hosszabb idejű tárolás bizonyult a határnak a vérkészítményeknél a New England Journal of Medicine szaklapban szerdán közzétett tanulmány szerint.

A vérbankok és kórházak többsége nem tud elegendő friss vért készleten tartani. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága hat hétig engedélyezi a vér tárolását, a vérbankok pedig általában a legrégebbi vért adják ki elsőként. Az egyik megoldás az lenne, ha mindig a friss vért adnák ki, ám ennél még jobb megoldás, ha olyan technikákat vezetnek be, melyek csökkentik a transzfúzió szükségességét - mondta Colleen Gorman Koch, a Clevelandi Klinikai Alapítvány munkatársa, a kutatás vezetője.

Koch csoportja 6002, szívműtéten átesett pácienst vizsgált. A vérátömlesztéshez felhasznált vér tárolási idejét és a műtét kimenetelét vetették össze. Míg azoknál a pácienseknél, akik friss vért kaptak, a halálozási arány 1,7 százalék volt, addig a régebbi vérrel kezelteknél 2,8 százalék. Abban az esetben azonban, ha kizárólag két hétnél frissebb vért tárolnának, ellátási gondok jelentkezhetnének, hiszen még a mostani hathetes tárolás mellett is előfordulnak hiányok. Hivatalos adatok szerint évente mintegy ötmillió amerikai kap vérátömlesztést.

(MTI)