Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A hőpajzs javítását gyakorolták az Endeavour űrhajósai

2008.03.21. 14:16
0 hozzászólás
Az űrsiklók hőpajzsának javítását gyakorolta az Endeavour két űrhajósa a misszió péntek reggelre befejeződött negyedik űrsétáján a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA reméli, hogy a most gyakorolt munkafolyamatra soha nem lesz szükség egyik űrsikló esetében sem.
 
Mike Foreman és Robert Behnken hatórás sétáját Richard Linnehan veterán űrhajós irányította az Endeavour belsejéből. Az asztronauták kicseréltek egy hibás elektromos kapcsolót is, és levették a hővédő burkot az ISS újonnan telepített karbantartó robotjának karjairól. Az eddig használt védőfelszerelésre már nincs szükség, mert a pálcikaember formájú Dextre robotot már ellátja energiával az állomás.
 
A Columbia űrrepülőgép öt évvel ezelőtti tragédiája óta, amelyet a hőpajzs meghibásodása okozott, a NASA stratégiát dolgozott ki a hasonló problémák megelőzésére és a kialakuló esetleges hibák kijavítására, hogy baleset esetén a legénységnek nagyobb esélye legyen a túlélésre.
 
A hőpajzsjavítási gyakorlaton az űrhajósok egy ragasztópisztollyal kipótolták az Endeavour
csempelapokból álló burkolatának hiányosságait. Részben szándékosan letörtek belőle darabokat előtte, részben voltak rajta olyan lyukak, amelyek az előző utazásokon keletkeztek. A helyreállításhoz cukormázhoz hasonló, narancssárga, zselés ragasztót használtak. A NASA mérnökei már csak attól tartanak, hogy a ragasztóanyag belül esetleg felhólyagosodik, ami miatt a burkolat túlhevülhet, amikor az űrsikló visszatérőben belép a Föld légkörébe. Eddig azonban nem találtak aggodalomra okot adó hólyagosodást.
Az Endeavourt március 11-én indították útjára, és a tervek szerint március 26-án tér vissza a Földre. Addig még egy űrsétát terveznek.