Szilvia
5 °C
16 °C

Megkezdte a negyedik űrsétát az Endeavour legénysége

2008.03.21. 07:06
0 hozzászólás
Negyedik alkalommal léptek ki a világűrbe az Endeavour legénységének tagjai külső szerelési munkákra közép-európai idő szerint csütörtökön késő este. A két űrhajós teszteli a hővédő burkolat javításának egy újfajta módszerét és kicserél egy árammegszakító berendezést. Összesen öt űrsétát terveznek a 12 nap alatt, amíg az űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódva az űrben tartózkodik.

Korábban, a harmadik űrséta során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) újonnan telepített karbantartó robotjának minden tartozékát felszerelték az Endeavour űrhajósai. A kanadai gyártmányú, pálcikaember-formájú Dextre robotra a kamerák és a különböző "szerszámok" felerősítését Richard Linnehan veterán űrhajós és az újonc Robert Behnken végezte el a csaknem hétórás séta során. A robot 3,4 méter hosszú karjait még a második űrsétán szerelték fel vasárnap. A Dextre most már munkára kész. A robot megkíméli majd az űrhajósokat a fáradságos és veszélyes külső karbantartási munkák zömétől, így több időt tudnak szentelni a tudományos kísérleteknek. Az asztronauták még kedden - már belülről, távirányítással - visszamozgatták a robotot alaphelyzetébe, a Destiny nevű amerikai laboratóriumhoz. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?