Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az írás javíthat a rákbetegek életminőségén

2008.03.26. 07:13
2 hozzászólás
Hatékony módszer lehet a rákos betegek életminőségének javítására, ha a páciensek kiírhatják magukból a betegséggel kapcsolatos félelmeiket, érzéseiket - közölte egy orvosi szaklapban publikált amerikai tanulmány.

Nacy Morgan, a Lombardi Center kutatója egy washingtoni rákklinikán várakozó leukémiás, illetve nyirokcsomó-daganatos betegeket kért meg arra, hogy fejezzék ki írásban, mit jelent számukra a betegség. A 20 perces írástesztben résztvevők fele néhány hét múlva azt állította, hogy a feladat óta már másképp gondolkodik a betegségéről, 38 százalék pedig azt mondta, hogy a betegséggel kapcsolatos érzései változtak meg.

A fiatalokra és a közelmúltban diagnosztizált betegekre volt a legjobb hatással az írás. Az viszont nem vezetett eredményre, ha a beteg csupán a betegségével kapcsolatos tényekről számolt be - ismertette a BBC internetes hírszolgálata a The Oncologist című folyóiratban megjelent tanulmányt.

A Lombardi intézet hematológiai osztályának vezetője annak örült a legjobban, hogy oly sok beteg mutatott érdeklődést az új terápia iránt, és felvetette annak lehetőségét, hogy a klinikai terápiába is be lehetne építeni egy ilyen íróprogramot. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!