Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

62 millió éves tengeri krokodil

2008.03.27. 11:37
5 hozzászólás
A hegyesorrú krokodilok mintegy 62 millió évvel ezelőtt csatlakoztak az óceánok csúcsragadozóihoz brazil paleontológusok szerint, akik az eddigi legteljesebb őskrokodilcsontvázat találták meg.

A modernkori krokodilok evolúciós fejlődéstörténetét új megvilágításba helyező új fajt Guarinisuchus munizi (Muniz harcos krokodilja) névre keresztelték. A tupi indián guarini harcost jelent. A tudósok pedig a névvel tisztelegtek Geraldo da Costa Barro Muniz brazil őslénykutató előtt.

A koponyából, állkapocscsontból és gerincoszlopból álló lelet a dél-amerikai krokodilalkatúak mindeddig legteljesebb példánya - mondta Alexander Kellner, a riói Szövetségi Egyetem kutatója. A szenzációs őshüllő fosszíliái és egy életnagyságú, háromméteres rekonstrukciója az egyetem múzeumában látható.

A Brazília északkeleti partjainál meglelt guarinisuchus nagy hasonlóságot mutat az Afrika közelében talált tengeri krokodilokkal - áll a Proceedings of The Royal Society című folyóiratban megjelent tanulmányban. Ez alátámasztja azt az elméletet, amely szerint az afrikai eredetű hüllők elsőként Dél-Amerika felé vándoroltak, mielőtt elterjedtek volna az észak-amerikai partok közelében.

A lelet azt is bizonyítani látszik, hogy a krokodilalkatúak a korai paleocén idején, nagyjából 65 millió éve vették át a kipusztuló tengeri szauridák helyét. Vélhetően koponyájuk alakja tette őket győztessé a fajfenntartásért folytatott harcban. (MTI)