Piroska
3 °C
4 °C

62 millió éves tengeri krokodil

2008.03.27. 11:37
5 hozzászólás
A hegyesorrú krokodilok mintegy 62 millió évvel ezelőtt csatlakoztak az óceánok csúcsragadozóihoz brazil paleontológusok szerint, akik az eddigi legteljesebb őskrokodilcsontvázat találták meg.

A modernkori krokodilok evolúciós fejlődéstörténetét új megvilágításba helyező új fajt Guarinisuchus munizi (Muniz harcos krokodilja) névre keresztelték. A tupi indián guarini harcost jelent. A tudósok pedig a névvel tisztelegtek Geraldo da Costa Barro Muniz brazil őslénykutató előtt.

A koponyából, állkapocscsontból és gerincoszlopból álló lelet a dél-amerikai krokodilalkatúak mindeddig legteljesebb példánya - mondta Alexander Kellner, a riói Szövetségi Egyetem kutatója. A szenzációs őshüllő fosszíliái és egy életnagyságú, háromméteres rekonstrukciója az egyetem múzeumában látható.

A Brazília északkeleti partjainál meglelt guarinisuchus nagy hasonlóságot mutat az Afrika közelében talált tengeri krokodilokkal - áll a Proceedings of The Royal Society című folyóiratban megjelent tanulmányban. Ez alátámasztja azt az elméletet, amely szerint az afrikai eredetű hüllők elsőként Dél-Amerika felé vándoroltak, mielőtt elterjedtek volna az észak-amerikai partok közelében.

A lelet azt is bizonyítani látszik, hogy a krokodilalkatúak a korai paleocén idején, nagyjából 65 millió éve vették át a kipusztuló tengeri szauridák helyét. Vélhetően koponyájuk alakja tette őket győztessé a fajfenntartásért folytatott harcban. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!