Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A terhesség változtatta meg a nők hátgerincét

2008.03.28. 07:33
11 hozzászólás
Amerikai antropológusok tizenkilenc, 20 és 40 év közötti terhes nő megvizsgálása után felfedezték, hogy a női és férfi hátgerinc közötti különbség kialakítója az emberi fejlődés során a nők terhessége volt.

A terhesség, különösen annak utolsó hónapjai nagy terhet rónak a testre, amelynek megváltozik a súlypontja. Ennek korrigálására azért, hogy képes legyen az egyensúlyát mégis megtartani, a hátgerinc alsó, lumbáris görbülete sokkal nagyobb lett és amíg a férfiaknál csak két, addig a nőknél három csigolyát érint.

A kutatók ennek a különbözőségnek a kialakulását kb. kétmillió évvel ezelőtti időszakra teszik, amikor az Australopithecus két lábra állt.

A csimpánzoknál nem észleltek ilyen jellegű eltérést a hím és a nőstény gerincoszlopában. És nem tapasztalható a négy lábon járó más állatoknál sem, mivel súlypontjuk a vemhesség idején is stabil marad - írta az El País című spanyol napilap. (MTI)