Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A delfin olyan gyorsan úszik, hogy az már fáj

2008.03.31. 14:45
54 hozzászólás
A New Scientist számol be izraeli kutatók tanulmányáról, akik arra keresték a választ, hogy mi a vízi emlősök illetve halak legnagyobb elméleti és gyakorlati úszási sebessége. Gil Iosilevskii és Danny Weihs arra a meglepő következtetésre jutott, hogy míg kisebb állatoknál, mint például a makréla, ez a két érték azonos (vagyis az izomerő határolja be az elérhető sebességet), a tonhal vagy a delfin képes lenne gyorsabban is úszni, de másodpercenkénti 15 méteres sebességnél (azaz 54 km/óránál) a fájdalom miatt visszavesz a sebességből.
 
A fájdalmat az a jelenség okozza, hogy a nyomáskülönbség hatására apró buborékok keletkeznek az uszonyok körül, majd kipukkadnak. Ezek az apró robbanások hajópropellereknél is megfigyelhetők, és hosszú távon olyan erőt fejtenek ki, ami a propellereket rendszeresen tönkre is teszi.
 
Mélyebb vízben a nagyobb környezeti nyomás visszafogja a buborékkeletkezést, ezért elvileg mélyebben gyorsabb úszásra nyílik lehetőség. A tudósok azt a látványos jelenséget, amikor delfinek motorcsónakokat előznek meg a felszín közelében úszva, azzal magyarázzák, hogy a hullámokon lovagolva, azok sebességét kihasználva „csalnak”.