Viola
-5 °C
-2 °C

A cápa, mint időjós

2008.04.01. 11:20
2 hozzászólás
A cápákat a jövőben élő hurrikán-előrejelzőként is bevethetnénk, legalábbis az Aberdeeni Egyetem skót kutatója, Lauren Smith véleménye szerint. Nyomáskamrás kísérleteiben a macskacápák (Scyliorhinus retifer) nagyon érzékenyen reagáltak a légnyomás változásaira - a közelgő forgószeleknél a mélyebb vizekbe húzódnak vissza.

A cápák az oldalvonalszervük révén érzékelik a nyomáskülönbségeket, az ún. Lorenzini-ampullák segítségével pedig az elektromágneses mezőket és a hőmérséklet változását észlelik. Korábbi megfigyelések már sejttették, hogy a légnyomás változása hatással van rájuk: Smith a floridai partok előtt megfigyelte, hogy a citromcápák (Negaprion brevirostris) hurrikánok közeledtével alámerülnek a mélyebb vizekbe, 2001-ben pedig hasonló eredményt hozott a Gabrielle hurrikán idején végzett megfigyelés feketeúszójú szirticápákkal (Carcharhinus melanopterus).

A mostani kísérlet a National Hyperbaric Centre-ben zajlott, egy olyan nyomáskamrában, amelyben szimulálni lehet az időjárási viszonyokat. A megfigyelések alátámasztották a természetben tapasztaltakat. A cápák mozgásának követése, például a kutatásoknál már alkalmazott GPS technológia segítségével, egy vízi előrejelzési rendszer alapjául is szolgálhatna. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!