Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kikötött a Jules Verne teherűrhajó

2008.04.03. 17:18
1 hozzászólás
Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a Jules Verne automatikus üzemmódban működő európai teherűrhajó. A toulouse-i irányítóközpont közlése szerint a dokkolás rendben zajlott le csütörtökön, közép-európai idő szerint délután háromnegyed öt órakor. Az űrhajót március 9-én a Francia Guyana-i Kourouban lévő űrközpontból indították el az ISS-re, amelyre nagy mennyiségű vizet, élelmet, oxigént, tudományos berendezést és üzemanyagot szállított.


A Jules Verne az első európai gyártmányú teherűrhajó, és lényegében ugyanolyan szerepet lát majd el, mint az orosz Progressz teherűrhajók, de azoknál háromszor több - kilenc tonna - terhet tud eljuttatni az űrállomásra. Emellett a Jules Verne is képes lesz arra, hogy magasabb pályára emelje az ISS-t. (mti)