Jenő
-3 °C
6 °C

Érdemes kitiltani a tévét a gyerek hálószobájából

2008.04.07. 10:44
4 hozzászólás

Egészségtelenebb az étrendjük, kevesebbet mozognak és rosszabbak az iskolai jegyeik azoknak a tinédzsereknek, akiknek saját hálószobai tévéjük van, mint azoknak, akiknek nincs - összegezték tanulmányuk eredményét amerikai kutatók hétfőn. A Minnesotai Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói kamaszok tévézési szokásait és következményeit vizsgálták. Felmérésükben 781 tizenöt és tizennyolc év közötti kamaszt kérdeztek meg Minneapolis környékén 2003-2004-ben. A fiatalok átlagosan 62 százalékának volt televíziója a hálószobájában, a fiúk 68, a lányok 58 százalékának. A saját tévét birtoklók bevallásuk szerint heti 4-5 órával többet töltenek a tv képernyője előtt, mint azok a kamaszok, akiknek nincs lehetőségük a hálószobai televíziózásra.

A lányok közül a tévések csak 1,8 órát tornáztak átlagosan hetente, szemben a nem tévésekkel, akik 2,5 órán át edzették magukat egy héten. Előbbiek kevesebb zöldséget ettek, több cukrozott üdítőt ittak, ritkábban vettek részt családi étkezésben - állítják a kutatók. Miután a felmérés eredményét közölte az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lapja, a Pediatrics, a szervezet arra bíztatja a szülőket, hogy távolítsák el a tv-készülékeket gyerekeik szobájából. A tanulmány szerint a legmagasabb jövedelmű családok gyerekeinek sokkal kisebb arányban van hálószobai készüléke, mint bármely más jövedelmi kategóriába tartozó társaiknak.

A fekete tizenévesek 82 százaléka, a spanyolajkúak 66, a fehérek 60 és az ázsiai-amerikaiak 39 százaléka vallotta a felmérésben, hogy hálószobai televíziója van. A kutatók összehasonlították a tinik testtömeg-indexét is (melyet a magasság és a testsúly arányából számítanak). A tanulmány szerzői nem találtak összefüggést a hálószobai televízió ténye és az elhízás között, de a hálószobai készülékkel rendelkező fiatalok saját bevallásuk szerint kevesebbet olvasnak és készítenek leckét.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?