Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Érdemes kitiltani a tévét a gyerek hálószobájából

2008.04.07. 10:44
4 hozzászólás

Egészségtelenebb az étrendjük, kevesebbet mozognak és rosszabbak az iskolai jegyeik azoknak a tinédzsereknek, akiknek saját hálószobai tévéjük van, mint azoknak, akiknek nincs - összegezték tanulmányuk eredményét amerikai kutatók hétfőn. A Minnesotai Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói kamaszok tévézési szokásait és következményeit vizsgálták. Felmérésükben 781 tizenöt és tizennyolc év közötti kamaszt kérdeztek meg Minneapolis környékén 2003-2004-ben. A fiatalok átlagosan 62 százalékának volt televíziója a hálószobájában, a fiúk 68, a lányok 58 százalékának. A saját tévét birtoklók bevallásuk szerint heti 4-5 órával többet töltenek a tv képernyője előtt, mint azok a kamaszok, akiknek nincs lehetőségük a hálószobai televíziózásra.

A lányok közül a tévések csak 1,8 órát tornáztak átlagosan hetente, szemben a nem tévésekkel, akik 2,5 órán át edzették magukat egy héten. Előbbiek kevesebb zöldséget ettek, több cukrozott üdítőt ittak, ritkábban vettek részt családi étkezésben - állítják a kutatók. Miután a felmérés eredményét közölte az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lapja, a Pediatrics, a szervezet arra bíztatja a szülőket, hogy távolítsák el a tv-készülékeket gyerekeik szobájából. A tanulmány szerint a legmagasabb jövedelmű családok gyerekeinek sokkal kisebb arányban van hálószobai készüléke, mint bármely más jövedelmi kategóriába tartozó társaiknak.

A fekete tizenévesek 82 százaléka, a spanyolajkúak 66, a fehérek 60 és az ázsiai-amerikaiak 39 százaléka vallotta a felmérésben, hogy hálószobai televíziója van. A kutatók összehasonlították a tinik testtömeg-indexét is (melyet a magasság és a testsúly arányából számítanak). A tanulmány szerzői nem találtak összefüggést a hálószobai televízió ténye és az elhízás között, de a hálószobai készülékkel rendelkező fiatalok saját bevallásuk szerint kevesebbet olvasnak és készítenek leckét.

(MTI)