Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Évekig életben maradnak az átültetett agysejtek

2008.04.07. 15:47
0 hozzászólás

A Parkinson-kórban szenvedő betegekbe ültetett agysejtek tíz vagy akár több évet is túlélnek, ám a transzplantátumok legalább egy része károsodott - közölte három kutatócsoport. A kutatók véleménye eltér abban, hogy ez a sérülés azt mutatja-e, a Parkinson-kór hosszú távú, megállíthatatlan folyamatként támadja az agyat, vagy esetleg maga a transzplantáció okozta a károsodást. Abban azonban egyetértenek, hogy tanulmányaik, melyeket a Nature Medicine szakfolyóiratban tettek közzé, a néha ellentmondásosnak tartott agysejtátültetés előnyeit bizonyítják. A Parkinson-kórt - mely csak az Egyesült Államokban egymilliónál több embert érint - a dopamin elnevezésű, a mozgással összefüggésben lévő, kémiai jelátvivő molekulát termelő agysejtek pusztulása jellemzi. A gyógyszerek egy ideig elhalasztják a tünetek megjelenését, de jó kezelési mód vagy gyógyulás egyelőre nincs. A páciensek remegésre panaszkodnak, mely bénuláshoz vezet, időnként szellemi leépüléshez és halálhoz.

Néhány csoport próbálkozott agysejtek átültetésével, egyesek abortált magzatokból, hogy helyettesítsék a betegség által tönkrement sejteket. A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának munkatársa, Jeffrey Kordower és csoportja leírta 61 éves nőbetegük esetét, aki az átültetés után 14 évvel halt meg. A nő először jobban lett, majd haláláig romlott állapota. Agyában a Parkinson-kór által okozott károsodásokhoz hasonló elváltozásokat találtak - jelentette Kordower csapata. "Az eset rámutat, hogy a Parkinson-kór jellegzetes patológiai elváltozásai alakulhatnak ki emberi magzatokból származó idegsejtekben is, miután Parkinson-kóros befogadóba ültették át azokat" - írják.

A svédországi Lund városának Wallenberg Idegtudományi Központjában Patrik Brundin csoportja szintén talált sérüléseket a pácienseik agyába átültetett idegsejtekben. Mindazonáltal a transzplantátumok 16 évet túléltek, a páciensek pedig állapotuk javulásáról számoltak be a műtét utáni időszakban. Kordower úgy véli, eredményeik azt támasztják alá, hogy a Parkinson-kór évekig tartó, egyre romló folyamat. A sejteknek mintegy 5 százaléka volt sérült - mondta. Kordower szerint a tanulmányok eredménye nem jelenti a sejtátültetések végét, ő maga a sérült sejtek génterápiás kijavításával is próbálkozik.

Ole Isacson a massachusettsi Harvard Orvosi Iskola McLean kórházának munkatársa, az egyik tanulmány szerzője nem talált a fentiekhez hasonló károsodásokat annak az öt páciensének agyában, akik kilenctől tizennégy évvel haláluk előtt kaptak átültetett agysejteket. Véleménye szerint a tisztításon átesett agysejtekkel jobb eredmények érhetők el. Isacson megvizsgálta a Kordower-csoport által tanulmányozott páciens agyszövetét, azt mondta, hogy nagy darabban ültették át egykor az agyszöveteket, így átkerülhettek olyan sejtek, melyek a romboló gyulladást kiváltották. Isacson továbbra is megpróbálja agysejtek átültetésével kezelni Parkinson-kóros pácienseit, talán olyan őssejtek felhasználásával, melyek képesek a kór által érintett idegsejtekké való átalakulásra.

(MTI)