Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Évekig életben maradnak az átültetett agysejtek

2008.04.07. 15:47
0 hozzászólás

A Parkinson-kórban szenvedő betegekbe ültetett agysejtek tíz vagy akár több évet is túlélnek, ám a transzplantátumok legalább egy része károsodott - közölte három kutatócsoport. A kutatók véleménye eltér abban, hogy ez a sérülés azt mutatja-e, a Parkinson-kór hosszú távú, megállíthatatlan folyamatként támadja az agyat, vagy esetleg maga a transzplantáció okozta a károsodást. Abban azonban egyetértenek, hogy tanulmányaik, melyeket a Nature Medicine szakfolyóiratban tettek közzé, a néha ellentmondásosnak tartott agysejtátültetés előnyeit bizonyítják. A Parkinson-kórt - mely csak az Egyesült Államokban egymilliónál több embert érint - a dopamin elnevezésű, a mozgással összefüggésben lévő, kémiai jelátvivő molekulát termelő agysejtek pusztulása jellemzi. A gyógyszerek egy ideig elhalasztják a tünetek megjelenését, de jó kezelési mód vagy gyógyulás egyelőre nincs. A páciensek remegésre panaszkodnak, mely bénuláshoz vezet, időnként szellemi leépüléshez és halálhoz.

Néhány csoport próbálkozott agysejtek átültetésével, egyesek abortált magzatokból, hogy helyettesítsék a betegség által tönkrement sejteket. A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának munkatársa, Jeffrey Kordower és csoportja leírta 61 éves nőbetegük esetét, aki az átültetés után 14 évvel halt meg. A nő először jobban lett, majd haláláig romlott állapota. Agyában a Parkinson-kór által okozott károsodásokhoz hasonló elváltozásokat találtak - jelentette Kordower csapata. "Az eset rámutat, hogy a Parkinson-kór jellegzetes patológiai elváltozásai alakulhatnak ki emberi magzatokból származó idegsejtekben is, miután Parkinson-kóros befogadóba ültették át azokat" - írják.

A svédországi Lund városának Wallenberg Idegtudományi Központjában Patrik Brundin csoportja szintén talált sérüléseket a pácienseik agyába átültetett idegsejtekben. Mindazonáltal a transzplantátumok 16 évet túléltek, a páciensek pedig állapotuk javulásáról számoltak be a műtét utáni időszakban. Kordower úgy véli, eredményeik azt támasztják alá, hogy a Parkinson-kór évekig tartó, egyre romló folyamat. A sejteknek mintegy 5 százaléka volt sérült - mondta. Kordower szerint a tanulmányok eredménye nem jelenti a sejtátültetések végét, ő maga a sérült sejtek génterápiás kijavításával is próbálkozik.

Ole Isacson a massachusettsi Harvard Orvosi Iskola McLean kórházának munkatársa, az egyik tanulmány szerzője nem talált a fentiekhez hasonló károsodásokat annak az öt páciensének agyában, akik kilenctől tizennégy évvel haláluk előtt kaptak átültetett agysejteket. Véleménye szerint a tisztításon átesett agysejtekkel jobb eredmények érhetők el. Isacson megvizsgálta a Kordower-csoport által tanulmányozott páciens agyszövetét, azt mondta, hogy nagy darabban ültették át egykor az agyszöveteket, így átkerülhettek olyan sejtek, melyek a romboló gyulladást kiváltották. Isacson továbbra is megpróbálja agysejtek átültetésével kezelni Parkinson-kóros pácienseit, talán olyan őssejtek felhasználásával, melyek képesek a kór által érintett idegsejtekké való átalakulásra.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?