Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Új helyre kerülnek az ősfák

2008.04.09. 12:12
0 hozzászólás
A csaknem nyolcmillió évre még ráhúztak egy felet a bükkábrányi bányából előkerült mocsári ciprusok – a restauráló épület és a szükséges tartályok elkészültéig ugyanis vastag téli takaróban várták a jó időt a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött.
Az egyik törzset még ősszel áthelyezték a fűtött épületbe, ahol számos látogató csodálhatta meg a világviszonylatban sem mindennapi leletet. Kedden megérkeztek a rozsdamentes acélból készült hatalmas tartályok, amelyeket a tetőn kialakított speciális nyílásokon engedtek be az épületbe.
A három tartályból kettőbe kerül a cukor felhasználásával készített oldat, és megindul a várhatóan két évig tartó tartósítási folyamat. A másik két fatörzs közül az egyik az edényzetben víz alá kerül, a párja pedig az épületben felállított korábbi kalodában, homok alatt várja a kísérlet, illetve az újabb nemzetközi tudományos kutatások tapasztalatait.
Új helyre, a restauráló épületbe költözik a lelet feltalálását, az adott földtörténeti kort bemutató kibővített kiállítás is, ahol mindemellett az érdeklődők megismerhetik a restaurálás folyamatát.
(MTI)