Judit
3 °C
7 °C

Új helyre kerülnek az ősfák

2008.04.09. 12:12
0 hozzászólás
A csaknem nyolcmillió évre még ráhúztak egy felet a bükkábrányi bányából előkerült mocsári ciprusok – a restauráló épület és a szükséges tartályok elkészültéig ugyanis vastag téli takaróban várták a jó időt a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött.
Az egyik törzset még ősszel áthelyezték a fűtött épületbe, ahol számos látogató csodálhatta meg a világviszonylatban sem mindennapi leletet. Kedden megérkeztek a rozsdamentes acélból készült hatalmas tartályok, amelyeket a tetőn kialakított speciális nyílásokon engedtek be az épületbe.
A három tartályból kettőbe kerül a cukor felhasználásával készített oldat, és megindul a várhatóan két évig tartó tartósítási folyamat. A másik két fatörzs közül az egyik az edényzetben víz alá kerül, a párja pedig az épületben felállított korábbi kalodában, homok alatt várja a kísérlet, illetve az újabb nemzetközi tudományos kutatások tapasztalatait.
Új helyre, a restauráló épületbe költözik a lelet feltalálását, az adott földtörténeti kort bemutató kibővített kiállítás is, ahol mindemellett az érdeklődők megismerhetik a restaurálás folyamatát.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?