Jusztina
3 °C
16 °C

Sejtóvó csomagolóanyagot fejlesztettek

2008.04.10. 13:58
0 hozzászólás

Kínai tudósok olyan anyagot fejlesztettek ki, amellyel be lehet burkolni az élő sejteket, s így megőrizni azokat. A módszer a kutatók reményei szerint sejtátültetés révén szöveti sérülések befoltozására lehet alkalmas, valamint a daganatos betegségek elleni küzdelemben lehet hasznos. A kutatók az Angewandte Chemie című szaklapban számoltak be a módszerről, amellyel az élesztőgombák sejtjei köré növesztettek mesterséges héjat. Az ásványi burkolatnak köszönhetően a sejtek több mint 80 százaléka szobahőmérsékleten egy hónapon túl is életben volt. A többi élesztőgombasejt egy hónapon belül elpusztult.

"A burkolóanyagot kalciumfoszfátból állítottuk elő, abból a vegyületből, amely az emlősök csont- és foganyagát alkotja. Ez biológiailag kompatibilis és a sejtek életben maradnak, miután becsomagoltuk őket" - hangsúlyozta Tang Zsuj-kang, a Csöcsiangi Egyetem kutatója. Ismertetése szerint a burkolat funkciója nagyjából olyan, mint a ruházaté. A kutatókat egyébként a tojáshéj egyszerűsége inspirálta: egyetlen sejt megóvására egy vékony ásványi védőréteg alakul ki. Szintetikus molekulákat felhasználva, amelyek "állványzatként" működtek, sikerült kalciumfoszfát burkot növeszteni az élesztőgombasejtek köré. Tang Zsuj-kang terveiben szerepel humánsejtek beburkolása is, mielőtt beültetnék ezeket törött csontok, vagy szövetsérülések befoltozására.

"Amikor a csontokban ültetünk be sejteket, ezeket nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani. Ezzel a technikával viszont becsomagolhatjuk a sejteket és hosszú időn át szobahőmérsékleten tarthatjuk életben, majd egy élő szervezetbe beültethetjük őket" - mondta Tang Zsuj-kang. A kutató reményei szerint a módszer valaha daganatos sejtek megsemmisítésére is alkalmas lesz. "Becsomagolhatunk vírusokat, majd kézbesíthetjük ezeket a daganatos sejteknek. A tumorsejtek szívesen fogyasztják a kalciumfoszfátot, ám miután feltörték a védőburkot, a kiszabaduló vírusok megehetik a daganatot" - ismertette elképzeléseit kutató.

(MTI)