Árpád
-2 °C
3 °C

Sejtóvó csomagolóanyagot fejlesztettek

2008.04.10. 13:58
0 hozzászólás

Kínai tudósok olyan anyagot fejlesztettek ki, amellyel be lehet burkolni az élő sejteket, s így megőrizni azokat. A módszer a kutatók reményei szerint sejtátültetés révén szöveti sérülések befoltozására lehet alkalmas, valamint a daganatos betegségek elleni küzdelemben lehet hasznos. A kutatók az Angewandte Chemie című szaklapban számoltak be a módszerről, amellyel az élesztőgombák sejtjei köré növesztettek mesterséges héjat. Az ásványi burkolatnak köszönhetően a sejtek több mint 80 százaléka szobahőmérsékleten egy hónapon túl is életben volt. A többi élesztőgombasejt egy hónapon belül elpusztult.

"A burkolóanyagot kalciumfoszfátból állítottuk elő, abból a vegyületből, amely az emlősök csont- és foganyagát alkotja. Ez biológiailag kompatibilis és a sejtek életben maradnak, miután becsomagoltuk őket" - hangsúlyozta Tang Zsuj-kang, a Csöcsiangi Egyetem kutatója. Ismertetése szerint a burkolat funkciója nagyjából olyan, mint a ruházaté. A kutatókat egyébként a tojáshéj egyszerűsége inspirálta: egyetlen sejt megóvására egy vékony ásványi védőréteg alakul ki. Szintetikus molekulákat felhasználva, amelyek "állványzatként" működtek, sikerült kalciumfoszfát burkot növeszteni az élesztőgombasejtek köré. Tang Zsuj-kang terveiben szerepel humánsejtek beburkolása is, mielőtt beültetnék ezeket törött csontok, vagy szövetsérülések befoltozására.

"Amikor a csontokban ültetünk be sejteket, ezeket nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani. Ezzel a technikával viszont becsomagolhatjuk a sejteket és hosszú időn át szobahőmérsékleten tarthatjuk életben, majd egy élő szervezetbe beültethetjük őket" - mondta Tang Zsuj-kang. A kutató reményei szerint a módszer valaha daganatos sejtek megsemmisítésére is alkalmas lesz. "Becsomagolhatunk vírusokat, majd kézbesíthetjük ezeket a daganatos sejteknek. A tumorsejtek szívesen fogyasztják a kalciumfoszfátot, ám miután feltörték a védőburkot, a kiszabaduló vírusok megehetik a daganatot" - ismertette elképzeléseit kutató.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?