Judit
3 °C
7 °C

Felhők jelzik a földrengéseket?

2008.04.12. 11:20
20 hozzászólás

Kínai kutatók úgy gondolják, hogy a felhőkből kiolvasható egy közelgő földrengés. Kuo Kuang-meng és Bin Vang, a honani Nanyang Normal Egyetem geofizikusai műholdfelvételeket elemezve két súlyos dél-iráni földrengést megelőzően is szokatlan lyukakat észleltek a felhők között. Méréseik szerint a lyukak pontosan követték az alattuk futó tektonikai törésvonalakat, és órákon át ott is maradtak, míg a körülöttük lévő felhők folyamatosan mozgásban voltak. Felfedezésüket a New Scientist adta közre.

Mindkét esetben a talajhőmérséklet emelkedését is tapasztalták a kutatók a törésvonalak mentén. A jelenségek után két-két hónappal a területeket a Richter-skála szerinti hatos, vagy még erősebb földrengés rázta meg. Kuo és Vang sejtései szerint a felhők feloszlását a törésvonalakból kiszivárgó gázok okozták. Ez magyarázat lenne a melegedésre is. A kutatók szeretnék, ha eredményeik segítségével meg lehetne jósolni a földrengések közeledtét, a szakma azonban kételkedik. Orosz kutatók már az 1980-as években megfigyeltek földrengéseket megelőzően szokatlan felhőformációkat és a hőmérséklet ingadozását, a felhők és a földrengések kapcsolatáról mégis alig született publikáció.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?