Judit
2 °C
7 °C

Nanotechnológiával készült a nem fakuló falfesték

2008.04.13. 09:07
4 hozzászólás
Tízéves kutatás eredményeként a BASF forgalmazni kezdte a COL.9 kötőanyaggal készülő falfestéket, amely évtizedekig megőrzi eredeti színét. Az anyag öntisztuló, ami a nanotechnológiának köszönhető.

A jelenlegi diszperziós (vízzel hígítható) festékbevonatok rugalmasak, azonban nagy melegben meglágyulnak és védtelenek lesznek a légköri szennyeződésekkel szemben, így rövid idő alatt kifakulnak. Ezzel szemben a szilikát festékek jól tűrik a meleget, azonban rideg anyaguk a környezeti behatások következtében könnyen megrepedezhet.


A nanokompozit COL.9 alapú homlokzati bevonat nem lágyul meg és nem repedezik. Szakadó esőben az esetleg megtapadt szennyeződéseket az azonnal szétterülő vízcseppek lemossák a homlokzatról, az eső elállta után a megtapadt vékony vízfilm nagyon gyorsan elpárolog, ami megakadályozza a penész- és algaképződést a falon. Az új kötőanyag hamarosan vízesbázisú falazúrok, fafestékek alapanyaga is lehet, így kemény, mégis rugalmas és tartós bevonatok képezhetők az ajtókon, ablakokon is.

A több mint 95 ezer alkalmazottat foglalkoztató BASF 2007-ben 58 milliárd euró forgalmat bonyolított. A konszern jelenleg 133 főt foglalkoztat Magyarországon, a múlt évi árbevétele itt 175,6 millió eurót tett ki, ami 13 százalékkal volt több a 2006. évinél. (mti)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?