Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nanotechnológiával készült a nem fakuló falfesték

2008.04.13. 09:07
4 hozzászólás
Tízéves kutatás eredményeként a BASF forgalmazni kezdte a COL.9 kötőanyaggal készülő falfestéket, amely évtizedekig megőrzi eredeti színét. Az anyag öntisztuló, ami a nanotechnológiának köszönhető.

A jelenlegi diszperziós (vízzel hígítható) festékbevonatok rugalmasak, azonban nagy melegben meglágyulnak és védtelenek lesznek a légköri szennyeződésekkel szemben, így rövid idő alatt kifakulnak. Ezzel szemben a szilikát festékek jól tűrik a meleget, azonban rideg anyaguk a környezeti behatások következtében könnyen megrepedezhet.


A nanokompozit COL.9 alapú homlokzati bevonat nem lágyul meg és nem repedezik. Szakadó esőben az esetleg megtapadt szennyeződéseket az azonnal szétterülő vízcseppek lemossák a homlokzatról, az eső elállta után a megtapadt vékony vízfilm nagyon gyorsan elpárolog, ami megakadályozza a penész- és algaképződést a falon. Az új kötőanyag hamarosan vízesbázisú falazúrok, fafestékek alapanyaga is lehet, így kemény, mégis rugalmas és tartós bevonatok képezhetők az ajtókon, ablakokon is.

A több mint 95 ezer alkalmazottat foglalkoztató BASF 2007-ben 58 milliárd euró forgalmat bonyolított. A konszern jelenleg 133 főt foglalkoztat Magyarországon, a múlt évi árbevétele itt 175,6 millió eurót tett ki, ami 13 százalékkal volt több a 2006. évinél. (mti)