Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Akinek minden beszédhang egyforma

2008.04.16. 12:36
2 hozzászólás
Elsőként dokumentáltak bizonyíthatóan hangfelismerési képtelenséget egy hatvanéves nőnél - közölték brit kutatók a Cognitive Neuroscience Society szervezet éves találkozóján.
 
A történet pár éve kezdődött, amikor a KH-ként jelzett nő a New Scientistben olyan emberekről olvasott, akik nem ismerik fel az arcokat. Ezután jelentkezett a folyóiratnál azzal, hogy neki hasonló problémája van a hangfelismeréssel. Mióta csak eszét tudja, a legközelebbi hozzátartozói hangjai is megkülönböztethetetlenek számára.

A folyóirat felvette a kapcsolatot Bradley Duchaine idegkutatóval, hogy ellenőrizze, esetleg igazolja a ritka esetet.  KH, aki egyébként sikeres vezetési tanácsadó, átlagos vagy annál jobb eredményeket ért el a különféle memória- és értelmezési teszteken. Hallása normálisnak bizonyult és agyának mágneses rezonancia vizsgálata sem fedett fel érdemleges eltéréseket.

Elmondta a kutatóknak, hogy problémája kizárólag az emberi hangok felismerésére korlátozódik, olyannyira, hogy időnként kénytelen üzleti partnereinek különböző neveken bemutatkozni, hogy amikor azok visszahívják őt, a megszólításból rájöjjön, ki az, aki keresi.

A további vizsgálatok igazolták, hogy KH valóban nem tud megkülönböztetni egy beszédhangot a másiktól. A beszélő nemét és érzelmi állapotát megfelelően észlelte a páciens, ez is megerősítette a kutatók megállapítását, hogy alkalmatlansága sajátosan a hangfelismeréshez köthető.

Az eset hátterében álló idegrendszeri folyamat eddig felderítetlen maradt, de a kutatócsoport reményei szerint funkcionális MRI-térképezéssel megkapják a választ arra, mi történik a nő agyában hangok hallatán.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?