Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Akinek minden beszédhang egyforma

2008.04.16. 12:36
2 hozzászólás
Elsőként dokumentáltak bizonyíthatóan hangfelismerési képtelenséget egy hatvanéves nőnél - közölték brit kutatók a Cognitive Neuroscience Society szervezet éves találkozóján.
 
A történet pár éve kezdődött, amikor a KH-ként jelzett nő a New Scientistben olyan emberekről olvasott, akik nem ismerik fel az arcokat. Ezután jelentkezett a folyóiratnál azzal, hogy neki hasonló problémája van a hangfelismeréssel. Mióta csak eszét tudja, a legközelebbi hozzátartozói hangjai is megkülönböztethetetlenek számára.

A folyóirat felvette a kapcsolatot Bradley Duchaine idegkutatóval, hogy ellenőrizze, esetleg igazolja a ritka esetet.  KH, aki egyébként sikeres vezetési tanácsadó, átlagos vagy annál jobb eredményeket ért el a különféle memória- és értelmezési teszteken. Hallása normálisnak bizonyult és agyának mágneses rezonancia vizsgálata sem fedett fel érdemleges eltéréseket.

Elmondta a kutatóknak, hogy problémája kizárólag az emberi hangok felismerésére korlátozódik, olyannyira, hogy időnként kénytelen üzleti partnereinek különböző neveken bemutatkozni, hogy amikor azok visszahívják őt, a megszólításból rájöjjön, ki az, aki keresi.

A további vizsgálatok igazolták, hogy KH valóban nem tud megkülönböztetni egy beszédhangot a másiktól. A beszélő nemét és érzelmi állapotát megfelelően észlelte a páciens, ez is megerősítette a kutatók megállapítását, hogy alkalmatlansága sajátosan a hangfelismeréshez köthető.

Az eset hátterében álló idegrendszeri folyamat eddig felderítetlen maradt, de a kutatócsoport reményei szerint funkcionális MRI-térképezéssel megkapják a választ arra, mi történik a nő agyában hangok hallatán.
(MTI)