Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy 13 éves német diák korrigálta a NASA számításait

2008.04.16. 13:04
198 hozzászólás
A 99942 Apophis kódnevű aszteroida felfedezésekor, 2004-ben pánik tört ki a tudományos világban: soha nem detektáltak még addig (és azóta sem) olyan égitestet, aminek a pályája ennyire közel lenne a Földéhez, a sebessége és mérete (31 km/sec, illetve 320 méter) pedig elég nagy ahhoz, hogy az esetleges becsapódás világméretű katasztrófával járjon.
 
A számításokat később pontosították, és megnyugodhattunk: az ütközés esélye 1: 45000 az aszteroida legközelebbi, 2029-ben várható közelítésénél.
 
Egy 13 éves német diák, Nico Marquardt most egy olyan tényezőt volt be a számításba, amire a NASA eddig nem gondolt. A legutóbbi adatok szerint az Apophis 32 ezer kilométerrel fogja elvéteni bolygónkat. A Föld körül jelenleg 40 ezer műhold kering, 35 880 kilométeres magasságban. Ha az aszteroida összeütközik egy műholddal, az úgy módosíthatja a pályáját, hogy amikor legközelebb felénk jár 2036-ban, jóval közelebb kerül a Földhöz.
 
Az AFP hírügynökség jelentése szerint a NASA igazat adott a német srácnak, és az új számítások után az ütközés esélyét 1:450-re módosította.