Judit
2 °C
7 °C

Ötször annyi tigris él fogságban, mint vadon

2008.04.18. 14:06
0 hozzászólás

Legalább ötször annyi tigris él fogságban, mint szabadon. Az előbbiek között sok a fajtiszta és ezek az állatok jelenthetik a még vadon is élő fajok fennmaradásának zálogát.

1900 körül több mint 100 ezer tigris élt szabadon világszerte. Most nem lehet több háromezernél, míg az állatkertekben, cirkuszokban és a szupergazdagok magánparkjaiban 15- 20 ezer példány élhet. Dél-kínai tigrist (Panthera tigris amoyensis) például már csak rácsok mögött lehet találni - számolt be egy nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című amerikai folyóirat legújabb számában.

Stephen O'Brian, a Minnesota állambeli National Cancer Instiute kutatója és munkatársai 14 országban összesen 105 fogságban tartott tigris génállományát vizsgálták meg egy új módszerrel. Az úgynevezett igazolt alfaji származás (Verified Subspecies Ancestry, VSA) vizsgálat szerint a fajtiszták aránya kimagaslóan magas; 49 példány egyértelműen besorolható az öt tigrisalfaj valamelyikébe, és 56 bizonyult keveréknek.

Olyan példányok is vannak, amelyek génállománya a vadon élő tigrisekénél is gazdagabb és tisztább. Ez vélhetően a sok évtizedes tenyésztői munka eredménye. Jelenleg nagyjából ezer fogságban tartott tigrist, azaz a teljes állomány alig tíz százalékát tartják számon fajtisztaként, és csak ezeket vonják be a fajkonzerváló programokba. A VSA-alapú elemzés alapján viszont az egész populációban is jóval kedvezőbb lehet a fajtiszta-hibrid arány, így ki lehetne terjeszteni a programokat, és nagyobb eséllyel maradnának fenn a veszélyeztetett fajok - érvelnek a kutatók.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?