Erzsébet
1 °C
4 °C

Nőtt Ausztria szén-dioxid-kibocsátása

2008.04.21. 13:56
0 hozzászólás
Az osztrák környezetvédelmi hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint Ausztria 2006-ban 15 százalékkal több szén-dioxidot bocsátott ki, mint 1990-ben. Pedig a globális felmelegedés elleni 1997-es Kiotói Jegyzőkönyv szerint Ausztriának 2012-re 13 százalékkal kellene csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest.

Ezzel Ausztria utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a Kiotói Jegyzőkönyv teljesítésében. Az osztrák szén-dioxid-kibocsátás 2006-ban meghaladta a 91 millió tonnát, holott 2012-re 69 millió tonna alá kellene szorítani. A kvóta túllépéséért Bécset súlyos pénzbüntetés fenyegeti. Tonnánként 100 eurót kell fizetnie.

A helyzet paradox, mert Ausztria vezet a megújuló energiaforrások hasznosításában. A 2005-ben itt megtermelt energia több mint 21 százaléka származott megújuló forrásból, szemben a 6,38 százalékos unós átlaggal. Az osztrákok az energia csaknem kilenc százalékát vízerőművekben állítják elő.

A bécsi kormány kétségbe esve próbál pénzt szerezni a környezetvédelmi célok megvalósításához. Az egyik elképzelés az, hogy Ausztria kilenc millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást kivált azzal, hogy fejlődő országok környezetvédelmi beruházásait finanszírozza. De még ez is kevés a kiotói célok teljesítéséhez. Ezért a bécsi kormány olyan törvényt fontolgat, amely nagyobb áldozatvállalásra kényszerítené a regionális kormányzatokat.

A politikusok szerint a fő ok, amely miatt Ausztria nem teljesíti a kiotói kötelezettségeit: a benzinturizmus. Az alacsonyabb osztrák benzinárak miatt az olaszok és a németek tömegével járnak tankolni Ausztriába. A politikusok azt állítják, hogy a benzinturizmus nélkül Ausztria teljesíteni tudná a kiotói szén-dioxid-kibocsátási előírásokat. A benzinár-emelést azonban kizárják az osztrák lakosság védelmében. Helyette dugópénz és teherautós útadó bevezetését fontolgatják. (Független hírügynökség)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?