Erzsébet
1 °C
4 °C

Génekben lehet a hosszú élet titka

2008.04.22. 12:15
0 hozzászólás

A világ legidősebbként ismert embere, Edna Parker április 20-án betöltötte 115. évét. A Bostoni Egyetem kutatói két éve vettek vérmintát az idős nőtől, a kutatók 110 évnél idősebb emberek dns-éből tartanak fenn egy adatbázist. Mintegy száz mintát tárolnak itt - mondta Tom Perls öregedési szakértő, a program vezetője. Mindössze 75 ember (64 nő és 11 férfi) él ma világszerte, akiknek a kora igazolhatóan meghaladja a 110 évet - állítja a kaliforniai központú gerontológiai kutatócsoport.

Edna Parker 45 éves kora, férje halála óta százéves koráig egyedül élt farmján, akkor fiához költözött. Pár hónappal később unokája ájultan találta a nőt almáskertjükben a hóban. Az idős nő azonban felépült, csak néhány ujjbegyén szenvedett el fagyási sérülést. Edna Parker túlélte két fiát, Cliffordot és Earlt. Öt unokája, 13 dédunokája és 13 ükunokája él. Két lánytestvére közül Georgia 99, Opal 88 évet ért meg. A New York-i, Albert Einsteinről elnevezett öregedéskutatási orvosi intézet igazgatója, Nir Barzilai szerint csaknem minden száz év felettire érvényes, hogy családjában egy nővér, anya, vagy más rokon szintén hosszú életet élt.

Barzilai és munkatársai több olyan genetikai mutációt találtak az idősek adatbázisában, amely összefüggésben lehet a hosszú életkorral. Akár úgy, hogy lassítja az öregedési folyamatot, akár úgy, hogy növeli a kor előrehaladtával járó betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Perls elmondta, hogy a hosszú élet titkát ma genetikai, környezeti okok és az életmód együttes hatásában látják. Nagyjából 1500, száz év fölötti emberen végzett kutatása alapján úgy látja, ezek az emberek jobban kezelik a stresszt, mint az átlagemberek.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?