Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sáfránnyal a nehéz napok ellen

2008.04.22. 10:52
3 hozzászólás

A mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere, a sáfrány a menstruáció előtti nyűgök (premenstruációs szindróma, PMS) és az enyhe depresszió hatásos ellenszere lehet - tűnik ki iráni kutatók kis mintán elvégzett vizsgálatából. A világ legdrágább fűszereként is számon tartott sáfrányt régóta használja az ember a kulináris célokon kívül másra is. Hagyományosan hasi fájdalmakra, emésztési zavarokra, sőt depresszió ellen ajánlják használatát. A fűszer az agyban lévő ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelődésén keresztül befolyásolhatja a depressziós tüneteket. Mivel a szerotoninaktivitás változását feltételezik a PMS hátterében is, iráni kutatók megvizsgálták, enyhíti-e a sáfrány a tüneteket.

M. Agha-Hosseini és munkatársai a teheráni orvostudományi egyetemen 50 nőt vontak be tanulmányukba. A nők véletlenszerű kiválasztás alapján kaptak sáfrányt, vagy placebót tartalmazó kapszulákat naponta kétszer, két menstruációs ciklus alatt. A 20 és 45 év közötti nők valamennyien legalább hat hónapja a PMS olyan tüneteitől szenvedtek, mint a görcs, vízvisszatartás, túlérzékenység és fáradtság. A kezelés végére a sáfrányt szedő nők háromnegyede számolt be tüneteinek legalább ötven százalékos csökkenéséről, míg a placebót szedőknek csak nyolc százaléka - közölték a kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynaecology orvosi szaklap márciusi számában. Ráadásul a sáfrányt szedő nők 60 százalékának depressziós tünetei is enyhültek ötven százalékkal, míg a placebós csoportból csupán egy nő jelezte ezt.

A kutatók szerint az övék volt az első kísérletsor, mely a sáfrány hatását vizsgálta a PMS tüneteire, véleményük szerint nagyobb mintaszámú, hosszabb távú tanulmányokra van szükség a témában.

(MTI)