Gusztáv
3 °C
7 °C

Sáfránnyal a nehéz napok ellen

2008.04.22. 10:52
3 hozzászólás

A mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere, a sáfrány a menstruáció előtti nyűgök (premenstruációs szindróma, PMS) és az enyhe depresszió hatásos ellenszere lehet - tűnik ki iráni kutatók kis mintán elvégzett vizsgálatából. A világ legdrágább fűszereként is számon tartott sáfrányt régóta használja az ember a kulináris célokon kívül másra is. Hagyományosan hasi fájdalmakra, emésztési zavarokra, sőt depresszió ellen ajánlják használatát. A fűszer az agyban lévő ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelődésén keresztül befolyásolhatja a depressziós tüneteket. Mivel a szerotoninaktivitás változását feltételezik a PMS hátterében is, iráni kutatók megvizsgálták, enyhíti-e a sáfrány a tüneteket.

M. Agha-Hosseini és munkatársai a teheráni orvostudományi egyetemen 50 nőt vontak be tanulmányukba. A nők véletlenszerű kiválasztás alapján kaptak sáfrányt, vagy placebót tartalmazó kapszulákat naponta kétszer, két menstruációs ciklus alatt. A 20 és 45 év közötti nők valamennyien legalább hat hónapja a PMS olyan tüneteitől szenvedtek, mint a görcs, vízvisszatartás, túlérzékenység és fáradtság. A kezelés végére a sáfrányt szedő nők háromnegyede számolt be tüneteinek legalább ötven százalékos csökkenéséről, míg a placebót szedőknek csak nyolc százaléka - közölték a kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynaecology orvosi szaklap márciusi számában. Ráadásul a sáfrányt szedő nők 60 százalékának depressziós tünetei is enyhültek ötven százalékkal, míg a placebós csoportból csupán egy nő jelezte ezt.

A kutatók szerint az övék volt az első kísérletsor, mely a sáfrány hatását vizsgálta a PMS tüneteire, véleményük szerint nagyobb mintaszámú, hosszabb távú tanulmányokra van szükség a témában.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!