Erzsébet
1 °C
4 °C

Tucatnyi nyelvre eshet szét az angol

2008.04.23. 11:47
14 hozzászólás
Az angol nyelvre 500 éven belül ugyanaz a jövő vár, mint amilyent elképzelt az 1984 című regényében George Orwell: sokak számára érhetetlenné válik, mert több tucat, az irodalmitól teljesen eltérő dialektus jön létre.
 
Az elképzelhetetlen, hogy eltűnjön, vagy átengedje helyét a legtöbbet beszélt nyelvként a spanyolnak vagy a kínainak, de az biztos, hogy zónánként más és más lesz – írták a New Scientist című amerikai tudományos szaklapban nyelvész kutatók. Minden nyelv változik, új szavak keletkeznek, hangok cserélődnek, de az angol nyelv történetét nemcsak az a 328 millió ember alakítja, akiknek ez az anyanyelvük, hanem az a 495 millió is, akik második nyelvként használják.
 
Ötszáz éven belül több tucatra szaporodik a regionális dialektusok száma, de már 300 év múlva is radikális különbségek lesznek a Föld egyes makrozónái között. Ez történt annak idején a római hódítók latinjával, és így alakult ki egyes karibi szigeteken a helyi nyelvekkel keveredett, angolnak aligha nevezhető nyelv. A szakértők szerint ugyanez fog történni az angollal is minden olyan területen, ahol a helyi nyelv nem tud felülkerekedni. Így a globalizáció, paradox módon, megnehezíti majd az angolul beszélők mondandójának megértését. Egy standard angol azért talán mégis fennmarad. Ezt a tudományos világban vagy az írott kommunikációban használják majd a New Scientist cikke szerint.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?