Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Védőoltás dohányzás ellen

2008.04.28. 14:13
4 hozzászólás

Dohányzás elleni oltóanyagot fejlesztettek ki Svédországban. A Niccin nevű szer feladata, hogy a nikotinmolekulákhoz tapadó antitestek termelésére serkentse az immunrendszert, és így megakadályozza, hogy az anyag eljusson az agyba és függőséget keltő hatást gyakoroljon a jutalmazó központra.

A stockholmi Karolinska Intézetben kifejlesztett oltóanyagot most kezdik tesztelni. Az egész Skandináv-félszigetre kiterjedő kísérletsorozat minimum 12 hónapig tart. Az első vizsgálat 400 fő részvételével indul.

Világszerte legalább három kutatóközpontban dolgoznak dohányzás elleni oltás kifejlesztésén, és nem tudni még, melyik fog beválni. A nikotinmolekula annyira parányi, hogy az immunrendszer nem veszi észre magától és ezért nem is termel ellenanyagot. Az ideális oltószer tehát az lesz, amelynek hatására a szervezetben megindul az antitest-kiválasztás, illetve amely a megelőzésen kívül a szenvedélybetegség kezelésére is alkalmas.

(MTI)