Judit
3 °C
7 °C

Génterápiával javult a csaknem vak páciensek látása

2008.04.29. 12:13
2 hozzászólás

Négy páciensnél volt sikeres az a génterápiás eljárás, mely egy ritkán előforduló, örökölt vakságon segíthet. A csaknem vak emberek látása javult - jelentette be két, egymástól független orvoscsoport egy floridai konferencián, valamint a New England Journal of Medicine szaklapban. Mindkét csapat a Leber-féle vakságra dolgozott ki génterápiás eljárást. Ez a kór a recehártya súlyos elkorcsosulását okozza, a retina fényérzékelő receptorai károsodnak. Általában kora gyerekkorban kezdődik és a páciens teljes vakságához vezet harmincéves korára.

Mindkét csoport közönséges náthavírust használt fel arra, hogy a sérült gén normál változatát közvetlenül a páciensek szemébe juttassa. Bár mindkét kísérlet csak az eljárás biztonságosságát kívánta tesztelni, a páciensek látásuk javulását jelezték utána. Katherine High és munkatársai a philadelphiai gyerekkórházban és a Howard Hughes Orvosi Intézetben három önkéntesen alkalmazták eljárásukat. Mindhármuk látása javult. Robin Ali, a londoni University College munkatársa elmondta, hogy az ő három önkéntesük közül egy számolt be látásjavulásról.

Mivel a páciensek felnőttek voltak már nagyon komoly látáskárosodással, és csupán kis adagban kapták a kezelést, ezért a kutatók egyáltalán nem vártak javulást. "A tény, hogy ilyen körülmények között bármilyen javulást tapasztalunk, nagy reményeket kelt a kezelés hatékonyságával kapcsolatban" - mondta Ali. A High-féle kísérlet önkéntesei 19 és 26-26 évesek, ők mindannyian jobb látásról számoltak be: érzékelik a kézmozgásokat, illetve sorokat tudnak elolvasni a szemvizsgálótábláról. Minden esetben csak az egyik szemet kezelték, hogy a másik kontrollként szolgáljon. Következő lépésként kipróbálják a módszert gyerekeken is, akiknek a szemében a betegség még nem tett akkora kárt.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?