Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korábban öregedhet az elhízottak agya

2008.04.30. 17:28
4 hozzászólás
A túlsúlyos, vagy elhízott középkorúaknál alacsonyabb egy fontos agyi jelzőanyag szintje, mely az agy egészséges működéséhez szükséges, mint átlagos testalkatú társaiknál, állítják amerikai kutatók. Az eredmények azt jelzik, hogy a túlsúly felgyorsíthatja az agy öregedési folyamatát, amely az életkorral összefüggő agyi betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatát jelenti - mondta Stefan Gazdzinski a San Franciscó-i VA orvosi központ munkatársa.

A kutatók ötven egészséges, középkorú férfi és nő mágnesesrezonancia-felvételeit vizsgálták meg. Mérték különféle kémiai anyagok mennyiségét az agy szürke- és fehérállományában. A szürkeállomány tartalmazza az idegsejtek testét, míg a fehérállomány a sejtek közötti kapcsolódásokból áll.

A vizsgált páciensek közül öten elhízottak voltak, tizenöten túlsúlyosak, a fennmaradó harminc pedig átlagos testalkatú. Minél nagyobb volt egy ember testtömegindexe ( a testmagasság és a testsúly aránya), annál kisebb koncentrációban volt jelen az N-acetil-aszpartát elnevezésű anyag, amelynek több feladata van az agyban. A legszorosabb összefüggést a testtömegindex és az agy kémiája között az agy frontális régiójának fehérállományában találták, mely különösen érzékeny a korral járó károsodásokra, közölték a kutatók az Annals of Neurology című szakfolyóiratban.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a túlsúly felgyorsítja az agy öregedését, de az is, hogy a gyerekkori túlsúly, vagy elhízás befolyásolja az agy fejlődését. A rendelkezésre álló adatok nem elegendőek annak eldöntésére, hogy az agyi rendellenességek kizárólag a túlsúlyhoz köthetőek, vagy más egészségügyi problémák, az étkezés, esetleg a lassú élettempó is közrejátszanak. (mti)