Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Korábban öregedhet az elhízottak agya

2008.04.30. 17:28
4 hozzászólás
A túlsúlyos, vagy elhízott középkorúaknál alacsonyabb egy fontos agyi jelzőanyag szintje, mely az agy egészséges működéséhez szükséges, mint átlagos testalkatú társaiknál, állítják amerikai kutatók. Az eredmények azt jelzik, hogy a túlsúly felgyorsíthatja az agy öregedési folyamatát, amely az életkorral összefüggő agyi betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatát jelenti - mondta Stefan Gazdzinski a San Franciscó-i VA orvosi központ munkatársa.

A kutatók ötven egészséges, középkorú férfi és nő mágnesesrezonancia-felvételeit vizsgálták meg. Mérték különféle kémiai anyagok mennyiségét az agy szürke- és fehérállományában. A szürkeállomány tartalmazza az idegsejtek testét, míg a fehérállomány a sejtek közötti kapcsolódásokból áll.

A vizsgált páciensek közül öten elhízottak voltak, tizenöten túlsúlyosak, a fennmaradó harminc pedig átlagos testalkatú. Minél nagyobb volt egy ember testtömegindexe ( a testmagasság és a testsúly aránya), annál kisebb koncentrációban volt jelen az N-acetil-aszpartát elnevezésű anyag, amelynek több feladata van az agyban. A legszorosabb összefüggést a testtömegindex és az agy kémiája között az agy frontális régiójának fehérállományában találták, mely különösen érzékeny a korral járó károsodásokra, közölték a kutatók az Annals of Neurology című szakfolyóiratban.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a túlsúly felgyorsítja az agy öregedését, de az is, hogy a gyerekkori túlsúly, vagy elhízás befolyásolja az agy fejlődését. A rendelkezésre álló adatok nem elegendőek annak eldöntésére, hogy az agyi rendellenességek kizárólag a túlsúlyhoz köthetőek, vagy más egészségügyi problémák, az étkezés, esetleg a lassú élettempó is közrejátszanak. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!