Piroska
-2 °C
5 °C

Egyre több gyerek ájul el védőoltás miatt

2008.05.02. 19:28
5 hozzászólás
Váratlanul nagy számban ájultak le az amerikai fiatalok a védőoltások után - hívták fel az orvosok figyelmét a veszélyre a szövetségi egészségügyi szakértők.
2005. és 2007. között egy 18 hónapos periódus alatt 463 páciens ájult el, miután beoltották - jegyezte le az amerikai járványügyi és megelőzési központ. Bár az ilyesfajta ájulás nem szokatlan, mégis veszélyes, sőt életveszélyes lehet, ha például az illető esés közben beveri a fejét. A központ jelentése szerint a vizsgált időszakban egy 15 éves fiú így lelte halálát, egy 13 éves lány pedig tíz perccel az oltás után esett össze a kórház folyosójának szőnyegén, de olyan szerencsétlenül, hogy koponyatörést szenvedett, amiből azért végül felépült.
A szakértők szerint a kisbabák és a kisgyerekek sorozatban kapják az oltásokat, ám a nagyobb gyerekeket és a tinédzsereket az utóbbi időkig nem nagyon oltották. Az ájulásos esetek számának megnövekedése annak a következménye, hogy új oltásokat vezettek be az ifjúság számára, így például az agyhártyagyulladás és a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus ellen kapnak vakcinát. A központ ajánlása szerint az orvosoknak az oltást követő 15 percben még feltétlenül szemmel kell tartaniuk a pácienseket.