Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kézirat- és ősnyomtatványok az interneten

2008.05.06. 15:37
0 hozzászólás
Az Európa különböző kulturális intézményeiben fellelhető kézirat- és ősnyomtatvány-vagyon digitalizált formája nyártól érhető el a www.manuscriptorium.com internetes oldalon. A gyűjtemény létrehozásáért indított Enrich projektben Magyarországot a Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár képviseli.
A projekt keretében az európai nemzeti könyvtárak eddig digitalizált kézirat-, ősnyomtatvány-, régi és ritka könyvállományának 85 százalékát egységesen és közvetlenül szeretnék hozzáférhetővé tenni az interneten. A BME Műszaki Információs Központ és Könyvtára a XVI-XVIII. századi régi könyvállomány digitalizált formában történő közreadásához 50 ezer euró (több mint 12 millió forint) támogatást kapott.

A hatmillió eurós (csaknem 1,5 milliárd forintos) költségvetésű projekt lehetővé teszi, hogy a dokumentumok tulajdonosai, a könyvtárak, a múzeumok és az archívumok, a kutatók, a hallgatók, a politikusok és a kulturális múlt iránt érdeklődők olyan dokumentumokat is elérjenek, melyekhez más módon nehezen férnének hozzá. A rendszeren keresztül történelmi dokumentumok teljes szövege, audio- és videó anyagok, illetve számos történelmi térkép is elérhető.

A tavaly decemberben Prágában elindított programot az EU eContentPlus, a digitális formában rendelkezésre álló információk nemzetközi hasznosításának továbbfejlesztését támogató programja keretében finanszírozza. A projekt a prágai Nemzeti Könyvtár által kialakított Manuscriptorum digitális könyvtár eddigi tapasztalataira és anyagára épül, amely 46 cseh és külföldi gyűjtemény digitalizált változatához biztosít hozzáférést. Ez jelenleg a leggazdagabb digitalizált kézirat-gyűjtemény Európában: egymillió oldalnyi anyagot tesz hozzáférhetővé.