Auguszta
-4 °C
2 °C

Duplán veri át az orchidea a darazsat

2008.05.08. 16:21
4 hozzászólás
A nőstény darazsakat utánzó orchideák nemcsak a hímek idejét vesztegetik: azok értékes spermája is kárbavész a gyönyörű virágokon - állapították meg ausztrál botanikusok.

A virágok viszont kettős nyereséget is elkönyvelhetnek, mert egyrészt a párosodni próbáló, mocorgó rovarok beporozzák őket, másrészt indirekt úton több - növényi szempontból hasznos - hímdarázs megszületését segítik elő.

"A beporzók átverésére irányuló szándék már régen bebizonyosodott, de most látjuk csak, hogy a darazsak igen kemény árat is fizetnek a virágszaporítás oltárán. Az ausztrál Cryptostylis-fajhoz tartozó orchideák kelyhében a darazsak gyakran ejakulálnak is, ezzel rengeteg értékes szaporítóanyagot vesztenek" - állapította meg Anne Gaskett, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, aki csoportjának eredményeit a The American Naturalist című folyóiratban publikálta.

A rovarok sok esetben jobban kedvelik a virágokat, mint a saját nőstényeiket (például idő előtt befejezik velük a párosodást, hogy egy virágot felkereshessenek), és ez nem csak egyszerű kényelmetlenséget okoz számukra, mivel a szaporítóanyag termelése jelentős energiát követel meg az állatoktól, ami miatt csökken a testméretük és az élettartamuk - írták a tanulmányban.

Viszont ez kettős előnnyel jár a csaló orchideának: a darazsak beporozzák és ezzel megtermékenyítik, de a darázs úgynevezett haplodiploid faj: azaz nőstényei képesek aszexuális úton is utódokat létrehozni.

A darazsak párzásából nőstény utód születik, míg a nőstények aszexuális úton képesek hímet létrehozni. Azok a nőstények, amelyek az orchideák trükkje miatt nem jutnak hím társhoz, nagyobb számban termelnek belőlük – ami persze ismét csak a virágoknak jó, hiszen az új hímek szíve is hamar az orchideáké lesz. A hihetetlenül hatékony porzási stratégia mindössze egyetlen revansot tartogat a darazsak számára: a hímek tanulékonyak, és lassacskán rájönnek a virágok csalására.
(MTI)