Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Három éven belül kihalhatnak az indonéziai orangutánok

2008.05.08. 13:41
2 hozzászólás
Állatvédők szerint gyors kihalás fenyegeti a világ legnépesebb vadon élő orangutánpopulációját, az indonéziai Borneó szigetén élő emberszabásúakat, mert gyorsan bővülnek az olajpálma-ültetvények. A Központ az Orangutánok Védelmére nevű szervezet jelentése szerint 20 ezer veszélyeztetett orangután él Közép-Borneó trópusi erdeiben, míg 2004-ben a számuk még 31.300 volt. Ha a kormány nem védi meg az élővilágot a kereskedelmi célú felhasználásától, az illegális fakitermeléstől és a vadorzóktól, az orangutánok 2011-ig kihallhatnak - mondta Hardi Baktiantoro, a szervezet vezetője.

Hardi Baktiantoro szerint 2004 óta több mint ötezer orangután pusztul el évente, főként az élőhelyek szűkülése miatt. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az indonéz hatóságok az egyesült államokbeli Rhode Island területénél nagyobb, 455 ezer hektár védett területet terveznek megnyitni az olajpálma-ültetvényesek előtt - tette hozzá.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a tavaly Balin tartott klímakonferencián nagyszabású kezdeményezést jelentett be az orangutánok védelmére, de úgy tűnik, ez a program nem kapott elegendő politikai támogatást. Toni Suhartono, az erdészeti minisztérium vezető vadvédelmi illetékese szerint a kormány környezetvédelmi programjainak megvalósítását akadályozza a pénz, illetve a szükséges ismeretek hiánya. Nagyon alacsony szintű a tudatosság a veszélyeztetett fajok megőrzése területén. Nem könnyű erre a célra költségvetést javasolni - mondta Suhartono. (mti)