Valér
4 °C
8 °C

Az amerikai nők fele teherbe esik a védekezés ellenére is

2008.05.13. 14:57
2 hozzászólás
A teherbeesés ellen elvileg védekező amerikai nők fele mégis állapotos lesz, mert rosszul, vagy egyáltalán nem használja választott fogamzásgátló eszközét - jelentették be amerikai kutatók.
A New York-i Guttmacher Intézet tanulmánya szerint a helytelen fogamzásgátlással évente 28 millió nő kockázatja a nem kívánt terhességet. Négy nő közül egy nagy valószínűséggel állapotos marad a fogamzásátlók nem megfelelő használata miatt. Az esetek egy része abból ered, hogy sokaknak nincs egészségbiztosítása, nem engedhetik meg maguknak az olyan korszerű fogamzásgátlási módszert, mint a hormontabletta, amelyet csak orvos írhat fel.
A kutatás során nőket és családtervezési tanácsadókat kérdeztek ki országszerte. Egyebek közt azt találták, hogy azoknak a nőknek a fele, akik helytelenül használták a fogamzásgátlókat, a megelőző hónapban nagyobb életeseményt élt át, például egy kapcsolat felbomlását, költözést, állásváltoztatást, vagy személyes krízist. Sokan elégedetlenek is azzal a védekezési móddal, melyet éppen alkalmaznak.
Az egészségügyi statisztikákat kezelő országos központ az elmúlt hónapban jelentette, hogy 2004-ben 6,4 millió terhesség volt az Egyesült Államokban, ez hat százalékkal alacsonyabb, mint 1990-ben. Az érintett nők 45 százaléka nem élt házasságban, 1,22 millió abortuszt hajtottak végre és 1,06 millió terhesség ért véget vetéléssel vagy koraszüléssel. A szakemberek szerint az orvosok azzal segíthetnek a legtöbbet, ha támogatják a nőket a számukra leginkább megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztásában.
(MTI)