Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Genetikai okok miatt lett nagy a paradicsom

2008.05.13. 15:09
5 hozzászólás
Akár ezerszer nagyobb lehet egy paradicsom ma, mint amekkora vad elődje volt. A méretes paradicsomok rejtélye nem a trágyázásban, vagy tökéletes talajban rejlik, hanem néhány genetikai változásban - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics tudományos szakfolyóiratban. A változások nélkül a paradicsom a bokrok bogyóinak méretét érné csak el napjainkban is. "Már a koktélparadicsomot is hatalmas tartanánk a vadon termő őshöz képest" - mondta Steven Tanksley, a Cornell Egyetem genetikusa.
 
Tanksley azokat a genetikai változásokat tanulmányozta, melyek lehetővé tették, hogy az ember próbálkozásai sikerrel jártak a nagyobb paradicsom termesztésére. Olyannyira sikeres volt az emberi kísérletezés, hogy az eredetileg feketeáfonya-méretű paradicsom egyes mai fajtái fél kilogrammnál is nagyobbak.

"Az ember mintegy tízezer éve kezdte háziasítani a növényeket. Nem voltak sem genetikai, sem nemesítési ismeretei, mégis elérte valahogy ezeket a változásokat" - mondta Tanksley. "Azt kérdeztük: hogyan és mit csináltak?" Az amerikai genetikuscsoport vizsgálódása során arra koncentrált, mitől nőtt a paradicsomban lévő üregek, és úgynevezett termőtestpárnák (aszkosztrómák) száma. Az eredeti, vadon termő paradicsomban legfeljebb egy-két ilyen rekesz volt, míg a mai paradicsomokban 10-20 darab található belőlük. A kutatók szerint ezzel hozható összefüggésbe a paradicsom méretének növekedése.

Munkája során Tanksley először feltérképezte a paradicsom mintegy 30 ezer génjét, talál-e változásokat a vad és modern változat között. Tíz gént találtak eltérőnek, melyeket más, gyakori növények génadatbázisában is leellenőriztek. A gyanúba fogott gének közül végül egy maradt, melyet a tanulmányozott vad paradicsomfajták egyikében sem találták meg. A kutatás következő lépésében génmódosítással beillesztették a vad fajtában található génváltozatot egy modern paradicsomfajta génállományába, mely ezután aprócska paradicsomokat termett. Az adott génmutáció gyengíti azt a jelet, amely tudatja a növénnyel, hogy felhagyhat a rekeszek előállításával.

Egy korábbi kutatásukban Tanksley munkatársai egy másik, hasonló génben találtak változást, mely azt közli a sejtekkel, hogy abbahagyhatják az osztódást. Ez a változás már önmagában nagyobb paradicsomot eredményezne, de még nem nagyobbat a koktélparadicsomnál - véli Tanksley. A növény szerkezetét, és a sejtosztódás ellenőrzését befolyásoló genetikai változás együttesen ad magyarázatot arra, hogyan nőtt ekkorára a paradicsom évezredek háziasítása során.
(MTI)
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft